official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > leden  > Úvodník

Náročný rok

Vstoupili jsme do roku, který bude nelehký jak pro celou společnost, tak pro Akademii. Funkční období nejvyššího vedení Akademie věd se chýlí ke konci, a instituce proto stojí před úkolem najít nové osobnosti renomované odborně i charakterově. I letos přinese Akademický bulletin medailony a programová prohlášení kandidátů na předsednický post AV ČR, než na prosincovém sněmu rozhodnou jeho členové o tom, koho do čela Akademie zvolí a doporučí ke jmenování prezidentu republiky, aby příští rok na jaře převzal funkci.

V tomto čísle informujeme o prosincovém zasedání Akademického sněmu a přinášíme rozhovor o aktuálním průběhu hodnocení naší instituce za léta 2010–2014. Konečné výsledky se dozvíme na dubnovém Akademickém sněmu.

Letos si připomínáme 700. výročí narození Karla IV. Lucemburského, patrona vzdělání, umění a hospodářského rozvoje. Celosvětový význam výjimečného českého panovníka a jeho přínos pro kulturní rozvoj lidstva dokládá i zařazení jubilea mezi výročí UNESCO. Karel IV. patří mezi nejvýznamnější panovníky vrcholného středověku a je neodmyslitelně spjatý s historií celé Evropy ve 14. století. Mimořádně přispěl k vzdělanostní a kulturní úrovni zejména střední Evropy, která následně významně ovlivnila intelektuální i hospodářský rozkvět. Nebylo by myslitelné, aby tuto osobnost Akademický bulletin v některém z letošních čísel pominul.

Připomeňme také 400. výročí odchodu významné osobnosti kulturních dějin – Wiliama Shakespeara. Uplyne též 85 let od zvolení Josefa Bohuslava Foerstera do čela České akademie věd a umění, kde setrval do jara 1939. Tento vynikající hudebník, pedagog, nositel čestného doktorátu Univerzity Karlovy, ale i reprezentant české inteligence v zahraničí zemřel před 65 lety.

Co se týče oblasti přírodních věd, jestliže před 50 lety přistála první sonda na Měsíci, letos astronomové očekávají přílet sondy k Jupiteru. Největší radioteleskop na světě s průměrem 500 metrů má být dokončen v Číně.
A jakému tématu zasvětilo letošek OSN? Vyhlásilo jej Mezinárodním rokem luštěnin – ani tato důležitá skupina rostlin neuniká pozornosti badatelů v Akademii věd ČR.

MARINA HUŽVÁROVÁ