official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Letní škola astronomie v Ondřejově

Druhý ročník mezinárodní letní školy An ESO/OPTICON/IAU summer school on modern instruments, their science case, and practical data reduction, tentokrát pod názvem Two weeks of science in Ondřejov, se uskutečnil od 11. do 21. září 2016 v Ondřejově. Doprovázely jej workshopy o exoplanetách a využití Perkova dalekohledu. Mladí astronomové se dozvěděli nejen o směřování astronomického výzkumu, ale i o současných výsledcích Astronomického ústavu AV ČR (ASÚ).

20_1.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR
Účastníci letní školy v Ondřejově

Letní školu (viz http://2mworkshop.asu.cas.cz/index.html) zastřešovaly tři akce zaměřené na prezentaci výzkumu ASÚ a vzdělávání studentů astronomie. První z nich se zúčastnilo 12 studentů z Česka, Řecka, Slovenska a Německa. Vytvořili tříčlenné projektové skupiny – každá měla bakalářského, magisterského a doktorandského studenta. Vedli je zkušení tutoři z ASÚ: dr. Tereza Klocová, dr. Grigoris Maravelias, dr. Rhys Taylor a dr. Anthony Herve. Po úvodní přednášce ředitele ASÚ prof. Vladimíra Karase následovaly referáty o moderních observatořích, jak získat pozorovací čas na velké observatoři (dr. Petr Kabáth) a nejnovějších pozorovacích metodách (dr. Michaela Kraus). Druhý blok začal představením programovacího jazyka Python (dr. G. Maravelias), a pokračoval přednáškami o nejnovějších astronomických tématech, která badatelé z ondřejovského pracoviště řeší (astrofyzika hvězd, exoplanety, černé díry, asteroidy, vývoj a stavba galaxií a sluneční fyzika – dr. Michal Švanda, dr. Soňa Ehlerová, prof. V. Karas, dr. Petr Pravec, dr. M. Kraus, dr. P. Kabáth). Následovala práce na projektech ­týkajících se zpracování dat z Perkova ondřejovského dalekohledu, ESO observatoří či radioteleskopu v observatoři Arecibo (USA); výsledky studenti prezentovali 17. září na „minikonferenci“.

Po dni odpočinku následoval workshop o exoplanetách, jehož se zúčastnili kolegové z Německého střediska pro letectví a kosmonautiku v Berlíně (DLR), Rakouské akademie věd v Grazu, Evropské jižní observatoře v Garchingu (ESO), Astronomického institutu SAV v Bratislavě a Duryňské zemské observatoře v Tautenburgu, kde se nachází dvojče Perkova dalekohledu, teleskop Alfreda Jensche. Účastníci se seznámili s nejnovějšími výsledky z výzkumu atmosfér exoplanet; podnětný příspěvek představil například Elyar Sedaghati (ESO/DLR), který hovořil o detekci změn v atmosféře tranzitující exoplanety WASP-19b. Druhá část patřila programům na detekci a potvrzování kandidátů na exoplanety pomocí spektroskopie s dvoumetrovými dalekohledy. Ředitel Artie Hatzes představil dlouholetý úspěšný program Tautenburské observatoře. Na závěr se diskutovalo o společném programu pozorování exoplanet ondřejovské observatoře a observatoře Tautenburg.

Dva intenzivní týdny astronomie v Ondřejově zakončil workshop o budoucnosti Perkova ondřejovského dalekohledu, jehož se zúčastnili i jeho uživatelé. Přednášející z ASÚ, Masarykovy univerzity a Univerzity Karlovy doplnili kolegové z Tautenburgu zastoupení prof. Artiem Hatzesem a dr. Eike Guentherem, kteří prezentovali své zkušenosti s provozem dvoumetrového dalekohledu Alfreda Jensche. Ondřejovský dalekohled se využívá k mnoha projektům od pulzujících hvězd až po exoplanety a výsledky obstojí i v mezinárodním srovnání. Jedinečná mezinárodní akce ukázala, že Perkův dalekohled má své místo i v éře moderních velkých observatoří a že kromě špičkové vědy může sloužit rovněž ke vzdělávání studentů. Akci zaštítila ministryně školství dr. Kateřina Valachová a finančně ji podpořila Kancelář AV ČR v rámci dotace pro mladé zahraniční výzkumné pracovníky.

PETR KABÁTH,
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.