official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

XXI. valné shromáždění Učené společnosti

Učená společnost ČR, která v loňském roce oslavila dvacet let od svého založení v roce 1994, se ve dnech 18. a 19. května 2015 sešla na dvoudenním zasedání v pražském Karolinu a sídle Akademie věd na Národní třídě. První den veřejné části jednání, jehož se zúčastnily význačné osobnosti badatelské i politické sféry, patřil tradičnímu ceremoniálu – předání medailí, cen a čestných uznání. FOTOGALERIE

US_2015_01.JPG US_2015_02.JPG US_2015_04.JPG US_2015_04.JPG US_2015_04.JPG US_2015_04.JPG US_2015_04.JPG US_2015_04.JPG US_2015_04.JPG US_2015_04.JPG  US_2015_04.JPG US_2015_04.JPG                                                                                                                                                          

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin



Medaili za zásluhy o rozvoj vědy
převzali předseda správní rady a prezidia Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových prof. Václav Pavlíček, který patří mezi nejvýznamnější české právníky a je hlavním představitelem oboru ústavního práva u nás, a endokrinolog prof. Luboslav Stárka, který v letech 1990–2000 působil jako ředitel Endokrinologického ústavu v Praze.

Cenu Učené společnosti v kategorii mladší vědecký pracovník do 40 let získali dr. Vít Jelínek z Matematicko-fyzikální fakulty UK a prof. Petr Slavíček z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Ocenění pro pedagogy se sponzorskou podporou Nadačního fondu Neuron za podporu zájmu o vědu a výzkum na středních školách, vytváření podmínek pro individuální činnost studentů a vynikající působení studentů v soutěžích obdrželi ředitel Reálného gymnázia a základní školy města Prostějov dr. Rostislav Halaš a Ing. Zita Valentová z Masarykovy střední školy chemické v Praze.

V kategorii pro středoškolské studenty zaujali Učenou společnost následující studenti a studentky: Anna Beránková z Masarykovy střední školy chemické v Praze (Voltametrické stanovení 4-nitrofelonu na měděné elektrodě a jeho optimalizace), Michaela Kajšová z Gymnázia ve Zlíně (Analýzy vlivu cholesterolu na vlastnosti biomembrán pomocí molekulového modelování), Lucie Kopecká z Gymnázia A. Jiráska v Litomyšli (Malá kronika salesiánské rodiny), Vít Mužík ze Základní školy a gymnázia ve Vítkově (Ostravsko aneb dopad těžby uhlí na oblast a energetiku kraje), Jiří Pavlacký z Gymnázia v Brně-Řečkovicích (Pozorování živých lidských embryonálních kmenových buněk v planárním a 3D prostředí), Marek Sláma ze Střední průmyslové školy chemické v Brně (Populační struktura, kondice a reprodukční charakteristika hlavačky mramorované), Jiří Štábl a Tereza Zezulová z Purkyňova gymnázia (Screening vybraných obsahových látek v rostlinných vzorcích kosatců), Martin Vondrák ze Slovanského gymnázia v Olomouci (Statistická analýza nezávislosti ve čtyřpolních tabulkách dat), Luboš Vozdecký z Gymnázia ve Vyškově (Rolling Friction), Jan Zelený z Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové (Příprava kationického tenzidu využitelného k pokrytí zlatých nanotyčinek), kolektiv studentů Roman Jordán, Tereza Hůrská, Tomáš Lejsek, Aneta Doušková, Ivan Matejic, Ariana Ademocka, Ondřej Rolník a Michal Šmucr z Gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích ( Nebyli jen Švejkové aneb Velká válka pohledem osobních deníků a válečné korespondence).

Dopolední program Valného shromáždění Učené společnosti zakončila vystoupení představitelů britské Královské společnosti nauk (The Royal Society) Martina Reese (viz rozhovor Průlom nepřinesou filosofové, ale fyzici ), Geoffrey Boultona a Brian Heapa; zahraniční hosté vystoupili rovněž v odpoledním bloku s veřejnými přednáškami.

Učená společnost byla ustavena 10. května 1994 z iniciativy tehdejšího předsedy Akademie věd ČR prof. Rudolfa Zahradníka a prof. Otto Wichterleho. Po celou dobu existence se hlásí k tradicím Královské české společnosti nauk (1784) a České akademie věd a umění (1890), jejíž 125. výročí založení letos AV ČR slaví. Program Učené společnosti je obdobný jako u jiných sdružení tohoto typu, a to především z evropských zemí, tj. podporovat vzdělanost, vědu a kulturní atmosféru jak v tuzemsku, tak ve stycích mezi státy a národy.
red

20 May 2015