official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Závěry II. kulatého stolu o budoucnosti české vědy

Podle předchozí dohody z kulatého stolu z 31. srpna 2009 připravila Akademie věd ČR na 8. října 2009 druhé jednání kulatého stolu o budoucnosti české vědy, jehož tématem byla Struktura systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice a problematika jejího zakotvení.

Jako základní východisko pro očekávanou diskusi Akademie věd připravila stručný analyticko-statistický materiál shrnující současnou strukturu systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR (PPT prezentace materiálu je k dispozici zde ). Samotné jednání však zásadně ovlivnila nepřítomnost premiéra Ing. Jana Fischera, CSc., pod jehož záštitou se setkání mělo konat.
 
Důvody své neúčasti sdělil premiér předsedovi AV ČR v dopise zveřejněném na stránkách www.vlada.cz. Odpověď předsedy AV ČR je k dispozici na webových stránkách Akademie věd.
 
Akademie věd oceňuje, že i přes nepřítomnost pana premiéra se II. kulatý stůl o budoucnosti české vědy uskutečnil za účasti významných představitelů vysokých škol, průmyslu, Akademie věd i Rady pro výzkum, experimentální vývoj a inovace.
 
Účastníci se na závěr jednání shodli na následujícím:
 
  • je žádoucí, aby jednání u kulatých stolů pokračovala,
  • tématem těchto kulatých stolů by měla zůstat problematika budoucího uspořádání systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR,
  • analytické podklady pro jednání kulatých stolů zpracuje Technologické centrum AV ČR, které také v nejbližší době uspořádá k tomuto tématu odbornou diskusi za účasti zástupců relevantních institucí.
 
Akademie věd zdůrazňuje, že je připravena se dále účastnit diskusí o budoucnosti české vědy organizovaných pod záštitou pana premiéra Ing. Jana Fischera, CSc.,  v souladu se závěry jednání I. kulatého stolu v Lichtenštejnském paláci dne 31. srpna 2009. Dle těchto závěrů má další kulatý stůl v pořadí uspořádat Česká konference rektorů a kulatý stůl po něm následující by měl být organizován Svazem průmyslu a dopravy.

Akademie věd je přesvědčena, že pokračování otevřené diskuse všech zúčastněných je zásadním prvkem v hledání širokého konsensu nad aktuálními problémy vědy a výzkumu, který je nutným základem úspěchu reformy výzkumu, vývoje a inovací v České republice.
 

12 Oct 2009