official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie

Časopis Pokroky matematiky, fyziky a astronomie (PMFA) vznikl v roce 1956 a již o rok později se stal členským časopisem Jednoty československých matematiků a fyziků (od roku 1975 JČSMF a JSMF; koncem roku 1991 JČMF a JSMF). Vychází čtyřikrát ročně a sází se v systému TEX. Každé číslo má standardně 88 stran. Náklad PMFA činí v současné době cca 1350 ks, z toho přibližně 110 ks míří na Slovensko. Články redakce uveřejňuje pouze v českém nebo slovenském jazyce. Jejich název (popř. abstrakt) je uváděn i v angličtině.

20_1.jpg

V redakční radě působí kromě vedoucího redaktora také technický redaktor, výkonná redaktorka, 10 matematiků a 10 fyziků (z toho dva astronomové). V roce 2008 se časopis zařadil do seznamu tzv. neimpaktovaných recenzovaných časopisů Rady vlády pro výzkum a vývoj. Seznam všech autorů, článků, složení redakční rady a směrnice pro autory lze nalézt na adrese http://www.jcmf.cz. Články z období 1956–1970 jsou bezplatně dostupné na http://dml.cz. Ke zveřejnění na internetu se připravují i další ročníky.

Ročník PMFA 54 (2009) byl věnován Mezinárodnímu roku astronomie 2009 (viz také AB 2/2010). Uveřejnili jsme články o černých dírách, gravitačních vlnách, helioastronomii, připomněli jsme 400. výročí konstrukce prvního astronomického dalekohledu aj. Speciální číslo 4/2009 mělo 112 stran, zvýšený náklad 1800 ks a bylo věnováno výhradně 600. výročí vzniku pražského orloje.

Hlavním cílem PMFA je přiblížit populární formou pokrok v matematicko-fyzikálních vědách, jak ostatně vyjadřuje i název Pokroky matematiky, fyziky a astronomie. Časopis se zaměřuje především na články o nejvýznamnějších objevech a na přehledové práce z nejrůznějších oborů matematiky, fyziky a astronomie (např. o bioinformatice, o Navierových-Stokesových rovnicích, o analýze experimentálních dat z neutronové fyziky, o souvislosti latinských čtverců a genetického kódu, o lineární algebře, o kterou se opírá internetový vyhledávač Google, o matematice ukryté v počítačové tomografii aj.). Pravidelně uveřejňujeme informace o Abelových cenách za matematiku a Nobelových cenách za fyziku. Časopis přináší příspěvky z didaktiky matematiky a fyziky, překlady vybraných zahraničních článků, přehledy impaktních faktorů matematických, fyzikálních a astronomických časopisů, oznámení o konferencích a životních jubileích význačných matematiků a fyziků. Pokroky též informují o nových knihách, o životě matematicko-fyzikální komunity, Jednotě českých matematiků a fyziků, Jednotě slovenských matematiků a fyziků aj.

Dobrou úroveň časopisu se snažíme zajišťovat důkladným recenzním řízením (často oslovujeme dva recenzenty), dvěma jazykovými a dvěma autorskými korekturami. V období 2006–2010 jsme k publikaci přijali jen asi čtvrtinu nabídnutých hlavních článků.

MICHAL KŘÍŽEK,
Matematický ústav AV ČR, v. v. i.