Jaká je budoucnost geneticky upravených plodin?
Česká věda, videomagazín Akademie věd České republiky, přinesl v červnu 2019 reportáž z našeho genomického centra v Olomouci. Týká se tématu, které je dnes velice aktuální.
Od průkopnických začátků před zhruba 30 lety prošly genetické modifikace rostlin velkým vývojem. Objevily se nové techniky pro vnášení či úpravu genů a v laboratorním výzkumu jsou dnes rostliny s pozměněnou DNA nepostradatelným pomocníkem vědců.
Jiná situace je s jejich využitím v zemědělství. Evropa je v tomto ohledu hodně opatrná, zatímco některé mimoevropské země povolují pěstování geneticky modifikovaných rostlin mnohem ochotněji.

Ilustrační foto: Pokusné pole s pšenicí. Autor Štěpán Stočes, snímek ze soutěže Věda fotogenická.
Jaké mohou být přínosy geneticky upravených plodin? A bylo by vhodné změnit evropskou legislativu, aby umožnila jejich snazší zavádění do zemědělské praxe?
Podívejte se, jaký na to má názor doktor Aleš Pečinka z našeho olomouckého Centra strukturní a funkční genomiky rostlin, které je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.
Reportáž z Olomouce (začíná v čase 10:35 záznamu) vznikla pro videomagazín Česká věda. Ten přináší každý měsíc novinky z vědeckého výzkumu i z dalšího dění v Akademii věd ČR.
Aktuální díl magazínu i jeho archiv najdete na YouTube.