official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > únor  > Ocenění

Medaile Ernsta Macha

Předseda Akademie věd ČR vyznamenal 19. prosince 2012 prom. fyz. Miladu Glogarovou, CSc., čestnou oborovou medailí Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách.

15_1.jpg
Foto: Zdeněk Tichý, Archiv KNAV

Ocenění převzala za vědecké zásluhy v oboru kapalných krystalů a za zvýšení úrovně a kvality badatelské činnosti ve Fyzikálním ústavu AV ČR i celé Akademii věd.
Milada Glogarová je naší nejúspěšnější experimentální fyzičkou a mezinárodně uznávanou autoritou zejména v oblasti výzkumu struktury a vlastností kapalných krystalů. Vědeckou dráhu zahájila v roce 1964 v oddělení dielektrik FZÚ. Zpočátku studovala doménové struktury a dielektrické a feroelektrické vlastnosti feroelektrických látek, později začala zkoumat domény a jejich dynamiku s využitím originální metody zviditelnění domén pomocí nematických kapalných krystalů, což ji přivedlo k výzkumu nově se rozvíjející oblasti kapalných krystalů s feroelektrickým dipolárním uspořádáním, odkud také pochází většina jejích významných úspěchů.
Politické změny v roce 1989 dovolily M. Glogarové a jejím spolupracovníkům rozšířit mezinárodní spolupráci s dalšími výzkumnými týmy, a to zejména v Polsku, Francii, Německu a Itálii. Iniciovala zahájení syntézy nových kapalně krystalických materiálů v oddělení chemie FZÚ a začala spolupracovat s podobně zaměřenou skupinou z VŠCHT v Praze, čímž vzrostly možnosti skupiny kapalných krystalů na unikátní úroveň.
Mezi nejvýraznější úspěchy M. Glogarové patří výzkumy strukturních, dielektrických a přepolarizačních vlastností reálných konečných vzorků feroelektrických kapalných krystalů, dále výzkumy v oblasti tzv. hexatických struktur a frustrovaných nanostrukturních kapalných krystalů vznikajících na pomezí stability feroelektrických a antiferoelektrických fází či objevy nových typů kapalných krystalů s reentrantními feroelektrickými fázemi. Výsledky publikovala ve více než 170 vědeckých článcích (asi 1800 citací) a prezentovala v desítkách zvaných přednášek na velkých mezinárodních konferencích. V poslední době se věnuje výzkumu kapalných látek s molekulami lomeného tvaru, které mohou vykazovat jak feroelektrické, tak i antiferoelektrické fáze.
Angažovala se také v organizačních funkcích, a to jak v Akademickém sněmu, tak především ve Fyzikálním ústavu, kde byla dlouholetou členkou Vědecké rady (2000–2007), vedoucí Sekce fyziky kondenzovaných látek, zástupkyní ředitele (2001–2007) a členkou Rady ústavu (2007 – doposud). Díky svému rozhledu a znalostem působila i v mnoha komisích mezinárodního významu – například v komisi pro hodnocení vědeckých projektů NATO, později jako zástupkyně České republiky ve Vědeckém výboru NATO nebo v ediční radě pres­tižního oborového časopisu Liquid Crystals.
Laudatio prof. Karla Jungwirtha naleznete na http://abicko.avcr.cz.

red