official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > září  > Obálka

De scientia et humanitate optime meritis

Profesor Roger Balian, jeden ze zakladatelů Ústavu teoretické fyziky v Saclay (Service de Physique Théorique, později Institut de Physique Théorique) a stále jeden z jeho významných členů, převzal 30. července 2013 nejvyšší ocenění Akademie věd.
Roger Balian působil v letech 1979 až 1987 jako ředitel výše jmenovaného ústavu a zároveň vedl i proslulou l’Ecole de Physique des Houches. V současnosti vykonává funkci vědeckého poradce francouzské Komise pro atomovou energii a je členem Francouzské akademie věd. Zastával také post předsedy Rady pro oblast fyzikálních věd CNRS a Francouzské fyzikální společnosti, obdržel významná ocenění – například cenu H. Poincarého, Langevinovu cenu Francouzské fyzikální společnosti, nejvyšší stupeň Řádu akademických palem – a je rovněž rytířem Řádu čestné legie.
Profesor Balian významně přispěl k několika oblastem teoretické fyziky. Proslul především Balian-Lowovým teorémem, Balian-Blochovým semiklasickým rozvojem, objevem B fáze supertekutého helia-3, pracemi v oblasti jaderné fyziky, řešením N-částicového problému, studiemi o Casimirově jevu, příspěvky z oboru statistické fyziky, jež se zabývají převážně problémem ireverzibility a entropie, a mnoha dalšími studiemi v oblasti teoretické fyziky. V současnosti je aktivní v teorii kvantového měření a na toto téma je spoluautorem shrnující práce, kterou letos uveřejní časopis Physics Reports.
Profesor Balian má vztah též k české vědě, což v posledních letech prokazuje jeho podpora série konferencí Hranice kvantové a mezoskopické termodynamiky (Frontiers of Quantum and Mesoscopic thermodynamics), kterou pořádá Fyzikální ústav AV ČR.
lsd