official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

IBWS 2013. Jubilejní mezinárodní astrofyzikální workshop

Karlovy Vary i letos tradičně přivítaly účastníky mezinárodní konference, jejíž název odkazuje ke dvěma v současnosti již historickým, ale stále pokračujícím projektům, které rozpoutaly prudký vývoj v oblasti astrofyziky vysokých energií. INTEGRAL & BART Workshop poukazuje na nezbytnou multifrekvenční spolupráci dvou experimentálních oblastí – kosmických družic a pozemních autonomních robotických dalekohledů.

14_1.jpg
Fota: Archiv ASÚ AV ČR
O historii rentgenové astronomie přednášel Joachim Trümper z Institutu Maxe Plancka.


Zatímco INTEGRAL představoval přelomovou družici Evropské kosmické agentury pro pozorování kosmických rentgenových a gama zdrojů, BART je prototypem samostatně naváděného pozemního dalekohledu napojeného na celosvětový systém včasného upozornění na kosmické výbuchy gama záblesků. I když dvojice přístrojů patří již do historie, s jejich následovníky se doslova „roztrhl pytel“ a mnoho družic a robotických dalekohledů ve službách astrofyziky vysokých energií se staví nebo plánuje (některé i s českou spoluúčastí). Právě přednášky a diskuse na toto téma byly hlavním pojítkem 54 účastníků ze sedmi evropských zemí (Česka, Španělska, Ruska, Ukrajiny, Německa, Polska a Itálie) na jubilejním, 10. ročníku IBWS 2013, který se uskutečnil 22. až 25. dubna 2013 pod vedením doc. Reného Hudce z Astronomického ústavu AV ČR (ASÚ).
Workshop v Krajské knihovně Karlovarského kraje, který ASÚ uspořádal s Českým vysokým učením technickým v Praze, hvězdárnou Dr. Remeise v Bambergu a karlovarskou hvězdárnou, navštívily významné kapacity oboru. O strhujících 50 letech rentgenové astronomie například přednášel nestor oboru prof. Joachim Trümper. Kromě dnů naplněných přednáškami nejen o teoretické astrofyzice a technických záležitostech spjatých s robotizací dalekohledů nebo kosmickými projekty se badatelé zúčastnili ceremoniálu na karlovarské hvězdárně u příležitosti „prvního světla“ nového zrcadlového dalekohledu. Nové zařízení, které slavnostně odkryl primátor Karlových Varů Ing. Petr Kulhánek, by mělo rozšířit síť robotických teleskopů projektu EU FP7 GLORIA.
V přednáškách se účastníci dozvěděli o plánovaných či právě uskutečňovaných experimentech, jako je například evropský projekt GLORIA na vytvoření veřejně přístupné platformy virtuální observatoře z celosvětové sítě robotických dalekohledů, nebo o analýzách a okolnostech připravovaného projektu nové evropské rentgenové družice LOFT. O současném stavu svých projektů referovali dále mj. řešitelé polské sítě dalekohledů Pi of the Sky, španělského BOOTES či ruského MASTER. Diskutovalo se i nad plány nových projektů nanosatelitů, například NANOX.

14_2.jpg

Sympozia se rovněž zúčastnily dvě středoškolské studentky z popularizačního projektu Akademie věd Otevřená věda, které představily výsledky svého výzkumu ve spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR a ASÚ. Právě vzhledem k vysoké účasti studentů a mladých vědeckých pracovníků především z Německa a Česka byla atmosféra workshopu velmi přátelská, což v závěrečné přednášce ocenil prof. Franco Giovannelli z Itálie.

MARTIN BLAŽEK,
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.,
České vysoké učení technické v Praze