official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > říjen  > Událost

Centrum pro biomedicínský výzkum

Nové chemické sloučeniny, jichž lze využít pro biomedicínský výzkum nebo pro vývoj nových léčiv, budou vědci hledat v centru CZ-OPENSCREEN. Ústav molekulární genetiky AV ČR jej otevřel 24. září 2013 za účasti ministra školství, mládeže a tělovýchovy Dalibora Štyse, který v Posluchárně Milana Haška pohovořil o výzkumných infrastrukturách, jejich hodnocení a významu pro pokrok v poznání.

06_1.jpg
Všechna fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Zleva: ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys, Ronald Frank z Leibnitzova institutu pro molekulární farmakologii a koordinátor EU-OPENSCREEN a ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václav Hořejší


Dokončení ambiciózního projektu, jehož partnery jsou Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Farmaceutická fakulta UK, má pro nás zásadní význam, neboť český výzkum v oblasti chemické biologie a genetiky posouvá na evropskou úroveň. Jak uvedl ředitel ÚMG prof. Václav Hořejší, vědci se v nově vzniklém centru zaměří na hledání sloučenin biologicky účinných v boji s neurodegenerativními a nádo­rovými onemocněními, poruchami krvetvorby či diabetem. „Významné je jako nástroj pro objevování látek, jež mají potenciál jako léčiva. Centrum proto bude spolupracovat s biotechnologickými společnostmi, jež zprostředkují komercionalizaci našich objevů.“
Centrum je pro účely takto zaměřeného výzkumu vybaveno robotickými systémy, jež umožnují v krátkém časovém úseku testovat desetitisíce až statisíce sloučenin – jejich následné testování na tkáňových kulturách a modelových organismech zajišťují špičkové laboratoře. Základ přístrojového vybavení tvoří integrované robotické systémy: Hight-throughput – HTS, High-content screening – HTS a automatizovaný systém pro skladování a formátování sloučenin.
Součástí infrastruktury, jež vznikla nástavbou na stávajícím objektu ÚMG (pavilon V) v areálu výzkumných ústavů Akademie věd v pražské Krči, je i Národní sbírka sloučenin; její propojení s Evropskou sbírkou a databází sloučenin (ECBD) a obsáhnutí repliky knihovny (screening library) v rámci EU-OPENSCREEN (http://www.eu-openscreen.de/) umožní otevřený přístup i českým badatelům.

06_1.jpg
Centrum pro biomedicínský výzkum vzniklo nástavbou na stávajícím objektu ÚMG (pavilon V).

Centrum doplňuje projekt Technologická platforma-label-free (z programu OP Praha – konkurenceschopnost), který zprostředkoval nákup přístrojů umožňujících sledovat v reálném čase chování buněk, interakce buněčných molekul nebo cytotoxické účinky látek na buňky. Moderní přístrojové vybavení tak významně posiluje zázemí infrastruktury pro chemickou biologii a genetiku.
Synergie obou projektů by měla urychlit a zefektivnit hledání a charakterizaci kandidátních sloučenin pro vývoj potenciálních léčiv. Label-free se přitom soustředí především na hledání terapií kolorektálního karcinomu, nádorů prostaty a nádorů prsu – tedy těch, které patří k nejzávažnějším a v jejichž výskytu Česko dlouhodobě zaujímá čelné příčky. Nových poznatků chtějí badatelé využít v léčbě onkologických onemocnění a rovněž v úspoře nákladů na diagnostiku a léčbu. Výsledky může přinést i výzkum v oblasti nacházení nových aplikací pro již známé léky (tzv. drug repurposing).

06_1.jpg
Špičkově vybavené laboratoře

Excelentní podmínky pro rozvoj základního výzkumu v oblasti chemické biologie a genetiky využijí především pražská akademická pracoviště (ústavy AV ČR a vysoké školy) i rezortní výzkumné ústavy, jež se zaměřují na biomedicínské obory (molekulární a buněčná biologie, imunologie, neurobiologie, biochemie, organická chemie, strukturální biologie, chem- a bioinformatika a další).

LUDĚK SVOBODA