official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Medaile a ceny Josefa Hlávky

cm_miniatura.jpgV duchu každoroční listopadové tradice, kterou se Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových hlásí k odkazu Josefa Hlávky, se 16. listopadu 2013 na zámku v Lužanech uskutečnilo předání medailí a cen nesoucích jméno tohoto významného českého stavitele, mecenáše a zakladatele České akademie věd a umění.
 

 


Účastníci slavnosti na zámku v Lužanech. Všechna fota: Miroslav Hrabica, Archiv autora


Medaili Josefa Hlávky za rok 2013 převzal společně s dalšími sedmi osobnostmi prof. Miroslav Fiedler z Ústavu informatiky AV ČR, a to na návrh předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše. Vyznamenaný český matematik se zaměřuje na lineární a numerickou algebru, teorii grafů a euklidovskou geometrii a je autorem mnoha důležitých vědeckých článků a několika monografií. Zavedl pojem algebraické souvislosti, který umožňuje jisté charakteristiky grafů popsat a vyhodnocovat algebraickými metodami. V současnosti se proto v algebraické teorii grafů objevují termíny Fiedlerův vektor či Fiedlerovo uspořádání. Od roku 1952 působil v Matematickém ústavu ČSAV, v současnosti je pracovníkem Ústavu informatiky AV ČR. Vyučoval nejen na domovské Univerzitě Karlově, ale také v zahraničí (Caltech, Auburn University, University of South Carolina). Je členem Učené společnosti ČR. V roce 2006 obdržel nejvyšší ocenění Akademie věd De scientia et humanitate optime meritis, o rok později jej prezident „za zásluhy o stát v oblasti vědy“ vyznamenal medailí Za zásluhy.


Laudatio na Miroslava Fiedlera přednesl předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.


Nositel Medaile Josefa Hlávky Miroslav Fiedler z Ústavu informatiky AV ČR oslavil v roce 2011 významné životní jubileum. Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 

Ocenění za celoživotní vědeckou a pedagogickou činnost a šíření dobrého jména české vědy ve světě převzali v sále Českého kvarteta na zámku v Lužanech dále emeritní děkanka Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze prof. Miroslava Vrbová, někdejší přednosta Stomatochirurgické kliniky VFN a 1. LF UK prof. Jiří Mazánek, zoolog a popularizátor vědy prof. Karel Štastný z České zemědělské univerzity v Praze, Vladislav Eybl, prof. Karel Smetana z Ústavu hematologie a krevní transfuze, prof. Jiří Wanner z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a herečka Jana Hlaváčová.

Mezi laureáty Cen Josefa Hlávky pro nejlepší studenty a absolventy ani letos nechyběli mladí vědečtí pracovníci z pracovišť AV ČR – jmenovitě dr. Hana V. Bortlová z Ústavu pro soudobé dějiny, dr. Daniel Gazda z Ústav jaderné fyziky, Mgr. Magdalena Lučanová z Botanického ústavu, dr.Ondřej Novák z Fyzikálního ústavu a dr. Elena Tomšík z Ústavu makromolekulární chemie.

Ceremoniál s hojnou účastí osobností české vzdělanosti patřil rovněž udělení tzv. „trvalých legátů“ – tradičně městu Přeštice na podporu školství a kultury a dále klatovskému gymnáziu na podporu talentovaných studentů a Národnímu muzeu v Praze na doplnění sbírek. Obřad zakončil koncert klarinetového kvarteta Catarina Clarinete v zámecké kapli lužanského zámku.

LUDĚK SVOBODA

18 Nov 2013