official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

IBWS 2016

Třináctý ročník úspěšných workshopů věnovaných astrofyzice vysokých energií, pozorování robotickými dalekohledy a také rentgenovým družicím se uskutečnil v Karlových Varech 18. až 21. dubna 2016. Letošní IBWS (INTEGRAL/BART Workshop) navštívilo 46 účastníků z pěti středoevropských zemí, aby prodiskutovali aktuální dění v oblasti vysokoenergetické astrofyziky, malých satelitů a pozemních robotických dalekohledů.

13_1.jpg
Fota: Archiv autora

Konferenci připravil Astronomický ústav AV ČR společně s Českým vysokým učením technickým v Praze a německými kolegy z observatoře v Bambergu a univerzity ve Würzburgu. Zázemí zajistila karlovarská krajská knihovna a místní hvězdárna, na kterou se účastníci konference jeden z večerů také vypravili.

Tři desítky přednášek představily množství projektů jako JEUMICO či SMILE, dále družice VZLUSAT-1 a SkCube; některé z příspěvků se zabývaly i konkrétním pozorováním – například blazarů či supernov. Diskuse vzbudily i četné postery a demonstrace.

Workshop se nesl v přátelském duchu za účasti nejen odborných pracovníků a vysokoškolských studentů, ale i studentů středních škol, kteří se aktivně zapojili jakožto moderátoři, autoři přednášek i posterů či průvodci karlovarskou kolonádou a hvězdárnou.

Podrobnější informace o konferenci naleznete na www.ibws.cz.

13_2.jpg
Demonstrace modulu rentgenové optiky pro astronomii račí oko během konference; druhá zprava stážistka Otevřené vědy Kateřina Remišová

Stážistka projektu Otevřená věda AV ČR Kateřina Remišová prezentovala předběžné výsledky získané v ASÚ, když v příspěvku Vision in the Deep Sea: Mirror Eyes představila studii unikátních zrcadlových očí některých živočichů, především korýšů a hlubinných ryb, a jejich možnou aplikaci ve vědě a technice, zejména v astronomii. Její vystoupení si vysloužilo pozitivní ohlas, protože mnohé kosmické projekty vycházejí z astronomické aplikace račího oka – jde například o družici ESA (SMILE: ve spolupráci s Čínou), malou českou družici VZLUSAT-1 a také uvažovanou českou družici BRITE CZ. Na workshopu byl také demonstrován modul rentgenové optiky – račí oko, a to jak na malé optické lavici, tak i na snímání Slunce na balkonu konferenčního sálu, stejně jako družice VZLUSAT dokončovaná k odeslání na start. Jakkoli umíme technicky unikátní zrcadlové oko korýšů napodobit, mnohé jeho vlastnosti nikoli – jde například o schopnost adaptace na úroveň osvětlení nebo vnímání polarizace světla. U unikátních zrcadlových očí hlubinných ryb jsme v jejich pochopení (a případné aplikaci) na úplném začátku.

KATEŘINA REMIŠOVÁ,
stážistka Otevřené vědy AV ČR,
RENÉ HUDEC,
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.