official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > říjen  > Obálka

BIOCEV: stavba zahájena

01_1.jpg
Zleva: rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, místopředseda AV ČR Vladimír Mareček, předseda vlády ČR v demisi Jiří Rusnok, senátorka a ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková, 1. místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová, ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát, ministr školství v demisi Dalibor Štys a starosta Vestce Tibor Švec

Za účasti politické reprezentace a vrcholných představitelů badatelských institucí v čele s předsedou Akademie věd prof. Jiřím Drahošem a rektorem Univerzity Karlovy prof. Václavem Hamplem se 7. října 2013 uskutečnilo poklepání základního kamene vědecko-výzkumného centra BIOCEV. Podle místopředsedy AV ČR prof. Vladimíra Marečka je spolupráce dvou hlavních aktérů ve vědě a výzkumu v Česku zárukou úspěšného vybudování biotechnologického institutu. „Navíc budoucí zapojení studentů poukazuje na propojení výzkumu a výuky, což je základní předpoklad kvalitního vzdělávacího systému,“ zdůraznil místopředseda AV ČR. V rámci ambiciózního projektu, v němž se spojila šestice ústavů Akademie věd ČR a dvě fakulty UK, se plánuje výstavba téměř 26 000 m2 nových laboratoří, v nichž se uplatní 600 kvalifikovaných odborníků – z toho 450 vědců včetně téměř dvou stovek studentů magisterských a doktorských programů. „BIOCEV je poslední stavbou z velkých infrastruktur v programu VaVpI. Zbylé projekty již svou činnost v nových budovách a se špičkovým vybavením zahájily. Centra nyní musíme maximálně využít pro vynikající výzkum i vzdělávání studentů. Věřím, že se BIOCEV této příležitosti chopí,“ uvedl ministr školství Dalibor Štys.
Ačkoli se BIOCEV teprve začíná stavět, MŠMT společně s Evropskou komisí umožnilo zahájit výzkum na mateřských institucích již před rokem. Jde o výzkumný program Funkční genomika, který se soustředí na odhalování příčin metabolických onemocnění, zkoumání vrozené ztráty sluchu či kardiovaskulárních dysfunkcí (viz AB 12/2012). V průběhu letošního léta započaly i zbylé čtyři programy: Buněčná biologie a virologie, Strukturní biologie a proteinové inženýrství, Biomateriály a tkáňové inženýrství a Vývoj léčebných a diagnostických postupů.

Biocev_zk_01.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg
lsd