official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > říjen  > Ocenění

Medaile G. J. Mendela

Světově uznávaný vědec a pedagog v oboru ekofyziologie vegetace dr. Jan Květ z Botanického ústavu AV ČR převzal 18. září 2013 v Rytířském sále BÚ v Průhonicích čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách. Badateli, který na české i mezinárodní vědecké scéně působí již více než půl století, se pocty dostalo u příležitosti životního jubilea. Jan Květ vyniká vysokou erudicí zejména ve výzkumu mokřadů a své posluchače dokáže nadchnout pro poznání rostlin.

17_1.jpg
Foto: Archiv BÚ AV ČR
Jan Květ převzal medaili od předsedy AV ČR Jiřího Drahoše


Jan Květ nastoupil v roce 1956 do Geobotanické laboratoře ČSAV v Průhonicích (nynější BÚ AV ČR), poté až do roku 2003 pracoval v odděleních v Brně a v Třeboni. Po ročním studiu na Univerzitě v Oxfordu koordinoval v 60. letech Mezinárodní biologický program (IBP). Jako vedoucí Hydrobotanické pracovní skupiny BÚ v Třeboni v letech 1973–1990 se společně s dr. Dagmar Dykyjovou zasloužil o vznik CHKO Třeboňsko. Vzdělání, zahraniční zkušenosti a schopnost citlivého jednání uplatnil zvláště po roce 1989. V roce 1991 spoluzakládal Biologickou fakultu JU a stal se jejím proděkanem pro doktorské studium. V 90. letech byl členem Akreditační komise vlády ČR pro vysoké školy za biologické obory. Působil i jako poslanec České národní rady a patřil k hlavním tvůrcům zákona o ochraně přírody; významně se podílel na tvorbě zákona o hodnocení vlivů na životní prostředí (EIA). Více než 10 let byl předsedou česko-rakouského spolku EUPRI (Energie, udržitelný rozvoj, partnerství, regionální iniciativy) a vůdčí osobností přeshraničních aktivit. V roce 1999 se stal předsedou Českého národního komitétu programu UNESCO Man and Biosphere (MAB) a zástupcem ČR v mezinárodní koordinační radě MAB. Je autorem či spoluautorem několika set odborných publikací. Za svoji činnost získal národní i zahraniční pocty a ocenění.
red