official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > prosinec  > Academia

Kvartet máchovských knih

V listopadu si česká kultura připomněla důležité máchovské jubileum – dvě stě let od narození jednoho ze zakladatelů českého romantismu a moderní české poezie vůbec. K oslavám díla Karla Hynka Máchy se připojilo taktéž Nakladatelství Academia, když vedle dvou literárněvědných publikací a průvodci po máchovských místech vydalo také sborník studií a esejů.

28_1.jpg
Foto: © Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Nově vydané máchovské knihy představili v Literární kavárně Knihkupectví Academia na Václavském náměstí (zleva) Radim Kopáč, Aleš Haman, Alena Sojková, Dušan Prokop, Jiří Padevět a Zdeněk Susa.

Rok Karla Hynka Máchy zahájila počátkem roku 2010 výstava v pražském Klementinu o Máchově kraji a jeho putování, následovaná dalšími akcemi včetně např. tradičního kongresu světové literárněvědné bohemistiky, který ve dnech 28. června až 2. července uspořádal Ústav pro českou literaturu AV ČR spolu s Ústavem české literatury a literární vědy FF UK a Památníkem národního písemnictví v Praze. Jeden z tematických bloků konference se věnoval právě osobnosti a dílu K. H. Máchy. V posledním čtvrtletí roku se poté konala další sympozia: Jest pěvcův osud světem putovati. K. H. M. v české a světové literatuře (Litoměřice; Obec spisovatelů a PEN klub) či Krajina literatury – paměť krajiny. Literatura a příroda (Brno; Obec spisovatelů). K úspěchu Máchovského roku přispěla mj. také výstava Karel Hynek Mácha 1810–2010 (Dvě století české kultury s Máchou) v renesančním letohrádku Hvězda, kde mohli návštěvníci poznat básníkovu výjimečnou osobnost, jeho dílo i „další život“ jeho díla a mýtu nejen prostřednictvím kopií originálních archivních materiálů, knižních vydání a fotografií.

Čtvero máchovských publikací se na pouť ke čtenářům vydalo 11. listopadu 2010 v Literární kavárně Knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze. Aleš Haman a Radim Kopáč představili sborník Mácha redivivus, který se podle nich od předchozích almanachů, vydaných v souvislosti s máchovskými výročími v minulém století, liší různorodostí zastoupených autorů a volností přístupu. „Snažili jsme se, aby ze sborníku, pokud možno, vyvstala mozaikově pestrá, konkrétní podoba básníka a jeho díla, jež by Máchův odkaz zbavila kanonické ztuhlosti a abstraktní formulkovosti.“

Máchovské studie Růženy Grebeníčkové (1925–1997) prezentovala editorka Alena Sojková. Kniha sestává ze třinácti studií, které významná česká literární historička věnovala dílu K. H. Máchy. Studie vznikaly v letech 1966–1996; první část obsahuje texty vydané v roce 1984 v samizdatu, druhá část zahrnuje práce publikované v různých sbornících či časopisech. Zvláštní pozornost autorka věnovala Máchovu vztahu k německé literatuře.

Na nejznámější Máchovu básnickou skladbu se v Knize o Máchově Máji zaměřil Dušan Prokop, který kriticky shrnul dosavadní zkoumání, rozbory a výklady různých složek a problémů základního díla české moderní poezie.

Autor ovšem předložil i výsledky vlastních výzkumů a analýz. Velkoryse vypravená publikace zahrnuje vedle básně samé část o Máchově osobnosti a genezi jeho arcidíla, oddíl s rozbory a interpretacemi různých složek stavby básně a konečně třetí část o vývoji recepce a ohlasů Máje. Kniha obsahuje také obrazovou přílohu s ukázkami ilustrací Máje a portrétů K. H. Máchy a CD s výběrem nahrávek přednesů Máje v interpretaci význačných herců.

Na putování po máchovských místech si od nynějška můžete přibalit také bedekr Cesty s Karlem Hynkem Máchou, který sestavil ředitel Nakladatelství Academia Jiří Padevět. Početné Máchovy cesty autor rozdělil do několika oddílů podle regionů a v jednotlivých heslech postupně pojednal místa, jež básník navštívil, v nichž něco prožil či která si nakreslil do deníku. Hesla obsahují současný i historický název objektu či lokality, jejich charakteristiku, kdy a v jaké souvislosti je Mácha navštívil nebo jak se váží k jeho životu. Navazující informace se týkají Máchových kreseb. Průvodce obsahuje i praktické turistické informace, odkaz na číslo mapy Edice Klubu českých turistů v měřítku a souřadnice GPS.

Závěr podvečera patřil Zdeňku Susovi, který představil své putování po stopách Karla Hynka Máchy do Krkonoš a zase zpátky vydané pod názvem Krkonošská pouť (Nakladatelství SUSA).

LUDĚK SVOBODA