official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Biologické centrum AV ČR pomáhá vědcům

Zajímá vás problematika využití analýzy DNA v taxonomii, evoluční biologii, ekologii a dalších oblastech? Chtěli byste vědět více o geneticky modifikovaných plodinách a jiných moderních biotechnologiích? Chcete si rozšířit znalosti v oblasti spektroskopie a dalších fyzikálních metod používaných v biologii? Pomoci vám mohou vzdělávací kurzy projektu EKOTECH, který v současné době realizuje Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích.

16_2.jpg
Fota: Archiv BC AV ČR

EKOTECH (Multidisciplinární výchova odborníků pro využití biotechnologií v ekologických oborech) je tříletý vzdělávací projekt financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Především doktorandům, ale také vědeckým pracovníkům nabízí vzdělávací kurzy z oblasti biotechnologií.

Vybrat si je možné z následujících kurzů: Transgenóza rostlin a její využití; Fyzikální metody v ekologii: Fluorescence chlorofylu /in vivo/; Fyzikální metody v ekologii: Systémová analýza toků energie a látek v ekosystému; Moderní metody cirkadiánní biologie; Základní metody molekulární biologie; Pokročilé metody molekulární biologie; Molekulární analýza populací; Metody detekce rostlinných patogenů; Spektroskopie: Stabilní izotopy v biologii a ekologii; Spektroskopie: Fluorescenční a ra-dioizotopové metody v mikrobiální ekologii; Spektroskopie: Analytické metody a hmotnostní spektroskopie.

16_1.jpg
Transgenní moucha domácí jako modelový systém pro výzkum biologických hodin

Většina kurzů se koná v blocích, což přináší mnoho výhod jak pro studenty, tak pro vědecké pracovníky BC AV, kteří většinu kurzů vyučují. Po absolvování minimálně dvou kurzů získá absolvent certifikát vydaný v českém i anglickém jazyce. Vybraní absolventi kurzů mají navíc možnost zúčastnit se mezinárodní konference v rámci EU podle vlastního výběru, která jim bude částečně financována z prostředků projektu. Podmínkou spolufinancování účasti na konferenci je prezentace výsledků vlastního výzkumu.

Kvalitu kurzů ověřují každý rok dva zahraniční odborníci, kteří hodnotí jejich vybavenost z hlediska spotřebního materiálu a dostupných přístrojů, kvalitu studijních materiálů, výsledky absolventů a připravenost lektorů. Letos se toto hodnocení uskutečnilo poprvé a bylo velice kladné. Hodnotitelky z UK a Španělska ocenily celkovou koncepci projektu, výběr a profesionalitu lektorů při přípravě a průběhu kurzů a zpřístupnění přístrojového vybavení studentům, kterým se tak otvírá možnost využít velmi moderní metody ve vlastním výzkumu.

Projekt si klade za cíl vychovat odborné pracovníky, kteří budou schopni hodnotit a vyvíjet nové biotechnologie, zavádět je do výzkumu i praxe v odvětvích se vztahem k ekologii (zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, ochrana přírody atd.) a hodnotit jejich rizika.

Chcete-li se do některého z kurzů přihlásit, kontaktujte manažerku projektu Ing. Terezu Veselou ­(tereza.vesela@bc.cas.cz). Přihlášku lze najít také na webových stránkách projektu, na nichž je k dispozici více informací o jednotlivých kurzech i o projektu jako takovém – http://www.bc.cas.cz/EKOTECH/.

TEREZA VESELÁ,
Biologické centrum AV ČR, v. v. i.


16_3.jpg