official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > prosinec  > Popularizace

Rok plný chemie končí

Organizace UNESCO a Mezinárodní unie čisté a aplikované chemie vyhlásily letošní rok Mezinárodním rokem chemie. Hlavním cílem akcí, které zastřešilo motto Chemie – náš život, naše budoucnost, bylo kromě připomínky stého výročí udělení Nobelovy ceny za chemii Marii Curie-Skłodowské také zlepšit vnímání chemie u veřejnosti a ukázat, že chemie je všude kolem nás. Po celém světě, Česko nevyjímaje, se během Roku chemie konaly workshopy, soutěže, konference i popularizační akce jako například české chemické jarmarky.

22_2.jpg
Foto: Zdeněk Wagner, Archiv ÚCHP AV ČR
Na chemickém jarmarku v pražských Dejvicích nechyběly efektní pokusy s ohněm.


V Česku zahájila kalendář akcí Snídaně vědkyň 18. ledna 2011 v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě. Předpremiérovou událost, která předcházela oficiálnímu zahájení Roku chemie 27. ledna v Paříži, navrhla Mary Garson z University Queensland v Brisbane a v jediný den tak spojila ženy-vědkyně ze čtyřiačtyřiceti zemí celého světa. Podoby Snídaní byly stejně různorodé jako zúčastněné země – od neformálního posezení u kávy až po panelové diskuse o úloze žen ve vědě a významu chemie pro rozvoj lidstva a ochranu životního prostředí.

22_3.jpg

Autorem českého loga Roku chemie je Jan Cihlář z Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Po „vydatné snídani“ již nic nebránilo, aby se energií nabitý rok vydal na dlouhou a rozmanitými událostmi protkanou cestu. Pod hlavičkou českého loga Roku chemie, které odborná porota vybrala v soutěži pro středoškoláky a jehož autorem je Jan Cihlář z Bílovce, se spojily snad všechny české instituce, jež mají co do činění s chemií, aby naplnily program chemických jarmarků, Vědy v ulicích (AB 10/2011), Pražské muzejní noci (AB 7-8/2011), přednáškových seminářů a mnoha dalších prezentací. Žáci a studenti základních a středních škol měli možnost zúčastnit se nejrůznějších soutěží, z nichž jmenujme alespoň mezinárodní výtvarnou soutěž Životodárná voda, do které soutěžící zasílali kresby, malby, fotografie a koláže vyjadřující jejich názor na význam vody. Z mnoha set došlých příspěvků porota vybrala patnáct; ty pak byly zaslány do londýnského sídla Royal Society of Chemistry ve Velké Británii, aby s artefakty z celého světa navštívily v rámci putovní výstavy několik evropských zemí včetně České republiky.
O kulturní zážitek se postarala červnová česká premiéra hry Oxygen/Kyslík (AB 7–8/2011), kterou společně napsali Carl Djerassi, jeden z objevitelů hormonální antikoncepce, a Roald Hoffmann, teoretický chemik a držitel Nobelovy ceny za chemii. Hru o tom, jak je těžké ve vědě získat uznání, nastudovala ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR společnost Pavla Trávníčka v pražském divadle Broadway.
Jedním z vrcholů Roku chemie v Česku se stal 23. září 2011 chemický jarmark na Vítězném náměstí v Praze. V pětadvaceti stáncích se prezentovalo jedenáct institucí včetně tří ústavů Akademie věd, VŠCHT Praha, armádní chemické jednotky z Liberce či Kriminalistického ústavu Praha. Nebyl by to správný jarmark, kdyby na něm chyběli polykači ohně, výbuchy a výstřely z bambitky, kouzelnické stánky a všeobecně dobrá nálada. Krásné počasí do pražských Dejvic přitáhlo na 8000 návštěvníků, u kterých se nám, doufejme, podařilo napravit poněkud pošramocenou reputaci chemie.
Zbývá již jen Rok chemie důstojně uzavřít. Český koordinační výbor pro organizaci událostí Roku chemie se za ním – jenž nám, kteří jsme se na jeho přípravách i realizaci podíleli, přinesl mnoho radosti – ohlédne na tiskové konferenci 14. prosince 2011. Snad se nám povedlo přenést na ostatní alespoň drobet z naší vášně pro výzkum obecně a chemii zvláště.

MAGDALENA BENDOVÁ,
Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.