official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

80 let Ústavu pro dějiny vědy a techniky Sergeje I. Vavilova

Ústav pro dějiny vědy a techniky Ruské akademie věd, který patří mezi nejvýznamnější instituce svého druhu, slaví letos osmdesáté výročí. Podle nově objevených archivních dokumentů vznikl 28. února 1932 a od roku 1991 nese jméno významného ruského fyzika zajímajícího se rovněž o historii vědy Sergeje I. Vavilova. Ve výroční den se v Moskvě uskutečnila mezinárodní konference. Mezi významnými hosty, kteří převzali Medaili za přínos v oblasti dějin vědy, byla také prezidentka Evropské společnosti pro dějiny vědy (European Society for History of Science – ESHS) doc. Soňa Štrbáňová z Kabinetu dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

11_2.jpg
Foto: Archiv ÚSD AV ČR
Ředitel Vavilovova ústavu Jurij M. Baturin spolu s prezidentkou Evropské společnosti pro dějiny vědy Soňou Štrbáňovou


Hlavní řečník konference, ředitel Vavilovova ústavu Jurij M. Baturin, člen korespondent Ruské akademie věd a profesor na moskevské univerzitě, má mimořádné vědecké zásluhy v oblasti letecké fyziky, kybernetiky, práva, mezinárodního leteckého práva a prognózy letectví, ale i žurnalistiky. V letech 1998 a 2001 se zúčastnil dvou vesmírných letů. V den oslav ústavu poskytl rozhovor časopisu Rossijskaja Gazeta nazvaný Historie vědy očekává své Shakespeary, v němž pohovořil o historii ústavu a zdůraznil význam dějin vědy a techniky pro Rusko i nutnost věnovat této oblasti větší pozornost; zmínil rovněž vzestupy a pády ústavu.

11_1.jpg
Medaile za přínos v oblasti dějin vědy

Obětí stalinistického režimu se stal první ředitel ústavu Nikolaj Bucharin, který byl jmenován v roce 1932. Už v roce 1938 bylo pracoviště po jeho zatčení a popravě zavřeno, obnovit se jej podařilo v roce 1944 zásluhou významného geologa Vladimíra V. Vernadského a chemika Nikolaye D. Zelinského. Další z obětí stalinistických čistek byl i N. I. Vavilov, který zemřel ve vězení v roce 1943. Ačkoli ústav dosáhl vysokého mezinárodního renomé v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, již v devadesátých letech jeho činnost zasáhla krize ruské vědy.
K navrácení reputace by měla přispět i letošní, jubilejní konference za účasti významných hostů z celého světa. Pozvání na konferenci přijali např. předseda Oddělení dějin vědy a technologie Mezinárodní unie dějin a filosofie vědy prof. Liu Dun (Čína), prezident Mezinárodní akademie historie vědy prof. Eberhard Knobloch (Německo), prof. Loren Graham z MIT (USA), ředitel Centra G. M. Dobrova pro vědecký a technologický potenciál a studium dějin vědy Ukrajinské akademie věd prof. Boris A. Malitskij, prof. Ou Bao ze Školy humanitních a sociálních věd univerzity Tsing-chua v Pekingu (Čína) a prezidentka ESHS Soňa Štrbáňová (Česká republika).
Jubilejní setkání doprovodila zdařilá výstava k historii ústavu a přehlídka trojrozměrných dokumentárních filmů vyrobených v Centru pro virtuální dějiny vědy a techniky Ústavu pro dějiny vědy, která představila např. plazmové krystalové pokusy prováděné na Mezinárodní kosmické stanici. U příležitosti jubilea vyšel také ilustrovaný sborník obsahující historii a současný přehled činností ústavu.
srd

 


V tištěné verzi AB 6/2012 byli v článku zaměněni dva významní ruští vědci. Ústav pro dějiny vědy a techniky Ruské akademie věd přijal jméno Sergeje I. Vavilova (1891–1951), ruského fyzika v oboru optiky, který se zabýval i dějinami vědy a napsal řadu životopisů velkých myslitelů. Jeho bratr Nikolaj I. Vavilov (1887–1943) – čelný ruský botanik a genetikměl ke zmíněnému ústavu rovněž blízký vztah a také se zabýval dějinami vědy. Jako Lysenkův kritik byl v roce 1940 zatčen v rámci stalinských represí a v roce 1941 odsouzen na smrt. Ačkoli byl o rok později verdikt zmírněn na dvacet let žaláře, Nikolaj I. Vavilov v roce 1943 ve vězení umírá. Pro záchranu svého bratra nemohl Sergej Vavilov ani přes vysoké funkce v Akademii věd SSSR nic udělat. Jméno N. I. Vavilova nese Ústav obecné genetiky Ruské akademie věd a také Ruský ústav rostlinné výroby.