official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > září  > Popularizace

Kurzy pro učitele humanitních věd

Přestože preference ve vědě často inklinují k aplikaci vědeckých poznatků především v průmyslové sféře, nelze opomíjet fakt, že bez prohlubování povědomí o humanitních oborech bude společenský vývoj zaostávat. K čemu budou nové aplikace v elektronice, umělé výživě či automobilismu, když ztratíme povědomí o smyslu života, humanismu a historickém vývoji? Vzdělávání v oblasti humanitních věd sice stranou pozornosti nezůstává, avšak nesoustředí se na poznání sebe sama, společnosti a na tvorbu idejí.

22_2.jpg
Fota: Archiv SSČ AV ČR
Pedagogové ocenili besedu se shakespearologem prof. Martinem Hilským.

Odbor projektů a grantů SSČ AV ČR přichází s cyklem seminářů orientovaných na humanitní vědy, jejichž cílem je navrátit se k hodnotám, na nichž se zakládá naše společnost. Češtináři základních a středních škol ocenili březnový a červnový seminář Škola českého jazyka a české literatury pro pedagogy, uspořádaný ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR a Ústavem pro českou literaturu AV ČR. Kurz, který získal akreditaci MŠMT a zaštítila předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, pomohl učitelům zorientovat se v nových trendech nejen v oblasti gramatiky, české prózy a poezie, ale i v českém komiksu. Nevyhnutelným a praktickým tématem bylo především využití elektronických prostředků při výuce současné češtiny. Pedagogové si totiž uvědomují, že mladá generace využívá jako datový zdroj především internet a jako nositele dat elektronické čtečky, tablety a počítače. Učitelé si v ÚČL „prošli“ virtuálním světem všemožných informací nejen o české literatuře, které ústav shromažďuje a na webových stránkách www.ucl.cas.cz zpřístupňuje veřejnosti. Pedagogům a jejich prostřednictvím žákům a studentům se tak dostává do povědomí nevšední, rychlý a moderní přístup k informacím, které by klasickým způsobem vyhledávali dny či týdny. Ústav pro jazyk český ostatně nezůstal v nabídce internetových aktivit pozadu, když pedagogům představil on-line přístup k jazykovému poradenství (http://prirucka.ujc.cas.cz/). Stranou ovšem nezůstaly ani knihy; účastníci se totiž seznámili s nejstarším knižním svazkem ve fondu ústavní knihovny.
Po náročném programu sestávajícím z nových metod a přístupů pedagogové ocenili besedu se shakespearologem prof. Martinem Hilským; prostředí Literární kavárny knihkupectví Academia na Václavském náměstí připomnělo opodstatnění osobního kontaktu, společné debaty a příjemné atmosféry v současném přetechnizovaném světě pro vhodné vnímání jazyka českého a literatury.

22_2.jpg
Pedagogové v historické expozici Vazební věznice Pankrác

Akreditovaný seminář Letní škola soudobých dějin s oblibou dlouhodobě vyhledávají učitelé dějepisu, výchovy k občanství a základů společenských věd. Lektorské zastoupení zajišťují ústavy Akademie věd ČR, Ústav českých dějin FF UK a přizvaní odborníci. V červnu 2012 se konal již pátý ročník seznámující s problematikou normalizace, která představuje jedno z problematických témat českého školního dějepisu. Učitelé ocenili i další témata, jako například politické procesy v 50. letech 20. století, spisovatele 60. let 20. století, proměny ve střední Evropě v letech 1989–1991 nebo rozpad Sovětského svazu. S pozitivním ohlasem se setkala exkurze do historické expozice Vazební věznice Pankrác s návštěvou tzv. „pankrácké sekyrárny“. Během semináře mj. zhlédli i komentovanou projekci filmu Karla Kachyni Noc nevěsty (1967), který zobrazuje pronásledování katolíků v 50. letech 20. století a je ostrou polemikou s metodami tzv. kolektivizace vesnice v tehdejším Československu. Film může posloužit nejen k výuce období 50. let 20. století, ale i k vysvětlení limitů reformního procesu ve druhé polovině 60. let.
Uvedené projekty pokračují nejen díky stále rostoucí poptávce a kladným ohlasům mezi pedagogy, ale především proto, že společenské vědy a základní vědecký výzkum jsou podmínkou udržení hodnot euroatlantické civilizace. Vděčíme jim mj. za rozvoj moderní vědy, kdy je člověk cíl a smysl celého konání, nikoli jen stále méně potřebná součást přetechnizovaného světa. Humanistické myšlenky přinášejí jednotlivcům i společnosti značný prospěch, který výrazně převyšuje zisky oceňované penězi. Opodstatněný smysl a perspektivu musí mít i v budoucnosti.

MONIKA PETRŽÍLKOVÁ,
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.