official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > únor  > Obálka

Na vlnách Leonarda

Jak se žije české vědě?

02_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Kde jinde lépe diskutovat o zákulisí české vědy než v Akademii věd. Český rozhlas Leonardo doslova v předvečer podpisu Memoranda o spolupráci mezi Akademií a rozhlasem uspořádal 18. ledna 2012 setkání s tématem Jak se žije české vědě?. Svižné a vtipné debatě neubrala spád ani premiérová účast v novém místě konání, natož závažné otázky, které pálí české vědce. Jak lze objektivně hodnotit českou vědu nebo co vůbec znamená česká věda v dnešním globalizovaném světě? Jak se daří našim vědcům doma a v zahraničí? Mají mladí vědci chuť vrátit se zpět do Česka?, ptal se Robert Tamchyna svých hostů, jimiž byli předseda AV ČR Jiří Drahoš, Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a zástupce mimoakademické sféry Radek Špíšek z Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol. Všichni tito vědci působili v zahraničí a měli možnost tam zůstat.

Jak_se_zije_ceske_vede_02.JPG
Pavel Jungwirth

Jak_se_zije_ceske_vede_03.JPG
Radek Špíšek

Jak_se_zije_ceske_vede_01.JPG
Robert Tamchyna

Diskusní setkání, které již sedmým rokem spolupořádá rozhlasová stanice Leonardo a časopis Vesmír, se od tohoto roku přesouvají do budovy Akademie věd na pražskou Národní třídu. Šéfredaktor Leonarda Luboš Veverka k tomu uvádí: „Pořady Třetí dimenze Plus, které natáčíme jednou měsíčně s publikem, se úspěšně rozvíjejí od roku 2006. Projekt s námi před léty zahajovala Městská knihovna v Praze. Nyní potřebujeme trochu inovovat zavedený formát a logicky nás napadlo, že přirozeným partnerem je pro nás Akademie věd ČR. Jsme rádi, že se náš nápad setkal s pochopením, a doufáme, že zde budeme veřejné diskuse rozvíjet nejméně dalších pět let. Do budoucna navíc počítáme s větším využitím multimédií, pro něž nabízí Akademie ideální zázemí.“

MARINA HUŽVÁROVÁ