official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > únor  > Popularizace

EURAXESS rozšiřuje služby

Služby sítě EURAXESS Česká republika, které jsme vám představili v minulém čísle, budou i nadále pomáhat vědecko-výzkumným pracovníkům, kteří přicházejí ze zahraničí. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR v závěrečném oponentním řízení ohodnotilo činnost sítě EURAXESS nejvyšší možnou známkou a Středisku společných činností AV ČR poskytlo v rámci programu EUPRO dotaci na pokračování projektu v letech 2012–2015.

21_1.jpg
Foto: Archiv OPG, SSČ AV ČR
Viktória Bodnárová na konferenci Věda bez hranic: pracovní pozice ve vědě a výzkumu

EURAXESS ČR je vyhledávaným partnerem při řešení zaměstnávání zahraničních výzkumníků, což nejlépe dokládají současné statistiky. Během uplynulých čtyř let:
• jsme obdrželi 11 090 konkrétních dotazů od vědců i jejich zaměstnavatelů;
• zahraničním výzkumníkům jsme poskytli v celkem 1 650 případech osobní asistenci na úřadech Cizinecké policie a Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR;
• odpovědi na otázky v problematice zahraniční mobility nalezlo 29 063 návštěvníků portálu www.euraxess.cz;
• vědecké instituce zveřejnily prostřednictvím našeho webového portálu 425 volných pracovních pozic.

Centrum se věnuje i popularizační a vzdělávací činnosti, organizuje nebo se podílí na mnoha přednáškových akcích v oblasti mobility zahraničních vědců. Semináře, workshopy a konzultace pro vědecko-výzkumné pracovníky a jejich zaměstnavatele se konají za účasti přizvaných odborníků. Smyslem těchto akcí je poskytnout pracovníkům, kteří zajišťují pobyty výzkumníků v ČR (ale i všem ostatním, které problematika zajímá), informace důležité pro jejich práci, studium a stáže. Témata jsou aktuální a reagují na změny v legislativě.
V dubnu 2011 jsme v Praze uspořádali prestižní mezinárodní konferenci Věda bez hranic: pracovní pozice ve vědě a výzkumu, která se zaměřila na prezentaci portálu EURAXESS Jobs, služby poskytované sítí EURAXESS Česká republika a na nejnovější trendy a problémy v oblasti mobility a kariérního růstu. Pozvání na konferenci přijali zástupci MŠMT, Evropské komise i kolegové ze zahraničních mobilitních center.
Uspořádání konference není ale jediným úspěchem na mezinárodním poli. V rámci panevropské sítě mobilitních center je Česká republika příkladem dobré praxe, který Evropské komisi slouží k prezentaci a propagaci těchto servisních středisek. Na podzim 2011 vypsala Evropská komise výběrové řízení na pozice ambasadorů sítě EURAXESS, jejichž úkolem bude propagovat služby této sítě při prestižních vědeckých setkáních a zatraktivnit tak evropský vědecký prostor pro vědce z méně rozvinutých zemí. Jde o velmi prestižní pozici s politickým mandátem Evropské komise. V přísném výběrovém řízení uspěla Viktória Bodnárová z Odboru projektů a grantů SSČ AV ČR.
Ačkoli je laťka nastavena vysoko, nehodláme ani v následujících letech slevit ze současného standardu služeb a chceme neustále zvyšovat kvalitu informačního servisu vědeckým organizacím i zahraničním vědcům a jejich rodinám při pobytu v České republice. Připravujeme rozšíření sítě mobilitních center po celé republice, propagační videa a materiály mapující český výzkumný prostor, ale také například analýzu stávající situace mobility VaV pracovníků v ČR. Více se o chystaných aktivitách dozvíte v některém z příštích čísel Akademického bulletinu a na webových stránkách www.euraxess.cz.

PETR BOROVSKÝ,
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.