official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > březen  > Knihy

Korespondence s komeniology

Dědicové Patočkova díla se spolu s význačnými osobnostmi české vědy, včetně představitelů Akademie věd a vysokých škol, setkali 21. února 2012 v Akademickém konferenčním centru v pražské Husově ulici na prezentaci Korespondence s komeniology Jana Patočky (1907–1977). Dvousvazkové vydání, které vůbec poprvé představuje Patočkovu korespondenci s komeniology, připravily pro vydání v nakladatelství OIKOYMENH Archiv Jana Patočky a Oddělení pro studium a edici díla J. A. Komenského Filosofického ústavu Akademie věd AV ČR.

patocka_spisy_05.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Prezentaci moderoval Vladimír Urbánek z FLÚ AV ČR

patocka_spisy_06.jpg
Zleva: ředitel Filosofického ústavu Pavel Baran, dcera Jana Patočky Františka Sokolová a člen Akademické rady Petr Bobák

Ucelené komeniologické studie významného českého filosofa již vyšly v rámci Sebraných spisů ve třech svazcích péčí editorky Věry Schifferové; v loňském roce k nim přibyly dva svazky korespondence. „Navracet se k myšlenkovému odkazu Jana Patočky a J. A. Komenského je podnětné i v současnosti. Přeji si, aby nám pro ně zůstalo dostatek porozumění, protože vracet se k minulosti není nikdy promarněným časem,“ vyzdvihl ředitel Filosofického ústavu AV ČR Pavel Baran.
 
patocka_spisy_03.jpg
 
patocka_spisy_04.jpg
 
Význam Patočkovy korespondence přesahuje rámec komeniologie, protože pisatelé dopisů (mezi jinými např. bohemistka a překladatelka Milada Blekastadová, slavista, filosof a objevitel Komenského Obecné porady Dmitrij Čyževśkij, filosof výchovy a pozdější vydavatel Patočkova souborného komeniologického díla Klaus Schaller, literární kritik Josef Brambora, klasický filolog Jaroslav Ludvíkovský, klasická filoložka a literární historička Julie Nováková) byli badatelé z rozličných oborů a dílo J. A. Komenského bylo pouze jedním z jejich odborných zájmů.

  patocka_spisy_vyska_2.jpg
Vlevo: Děkan Husitské teologické fakulty UK Jan Blahoslav Lášek
Vpravo: Tomáš Havelka z FLÚ AV ČR
 
„Čtenáři se tak dozvědí mnohé o 20. století a jeho kulturním a duchovním klimatu. Hodnotu dopisů zvýrazňuje i to, že zachycují názory ve své době nepublikovatelné. Velmi cenná je i korespondence M. Blekastadové z období bezprostředně po Patočkově smrti s významnými evropskými vědci – např. Ludwigem Landgrebem či Romanem Jakobsonem,“ vyzdvihla Věra Schifferová z FLÚ AV ČR, která Patočkovu korespondenci k vydání připravila ve spolupráci s Tomášem Havelkou (první svazek) a Ivanem Chvatíkem z Archivu Jana Patočky.
 
patocka_spisy_06.jpg
Věra Schifferová z FLÚ AV ČR během prezentace
 
lsd