official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Stanislav Bechyně

(1887–1973)

V letošním roce uplyne 125 let od narození českého technika a jednoho z průkopníků betonového stavebnictví v Československu Stanislava Bechyně.

20_1.jpg

Narodil se 20. července 1887 v Přibyslavi, kde absolvoval obecnou a měšťanskou školu; a v roce 1905 odmaturoval na Zemské vyšší reálce v Novém Městě na Moravě. Ve studiu pokračoval na Vysoké škole technické v Praze a v roce 1910 získal titul stavebního inženýra. Poté nastoupil u právě založené železobetonářské firmy stavebního podnikatele Karla Skorkovského, kde záhy dosáhl postavení vedoucího inženýra. Během působení ve firmě a později jako její poradce prověřoval S. Bechyně přímo na stavbách některé důležité technologické otázky. Zároveň pokračoval v dalším studiu a roku 1915 získal titul doktora technických věd. V roce 1919 zahájil Bechyně kariéru vysokoškolského pedagoga, když působil jako suplent paralelních přednášek o stavbách ze železového betonu v ústavu prof. Františka Kloknera na ČVUT v Praze. Již o rok později zde byl jmenován profesorem statiky a dynamiky a staveb ze železobetonu. Od roku 1926 byl S. Bechyně pověřen přednášením o mostech kamenných a betonových jako nové disciplíny, při níž setrval až do odchodu do důchodu v roce 1957. V období mezi první a druhou světovou válkou zastával dvakrát post děkana Vysoké školy inženýrského stavitelství.
Stanislav Bechyně je autorem mnoha významných staveb. Na prvním místě je třeba zmínit jeho podíl na stavbě paláce Lucerna – první železobetonové budovy se zastřešenou a prosklenou pasáží v Praze. V době první československé republiky například navrhl budovy v Karlových Varech, podzemní vojenské hangáry v Kbelích, cementárnu v Králově Dvoře, ocelárnu na Kladně, obloukové mosty v Pardubicích, Hořepníku a Křinicích či dálniční most u Senohrab. Stanislav Bechyně se rovněž zúčastnil všech soutěží na stavbu mostu přes Nuselské údolí v Praze a v roce 1937 zpracoval vítězný návrh dutého trámového mostu s vyztužujícím žlábkem. Při realizaci jeho staveb byly v Československu poprvé použity sloupy z ovinuté litiny, hřibové stropy, složité patrové rámy se zavěšenými stropy či vodotěsné podzemní obaly u budov zapuštěných do spodní vody. Ze staveb navrhovaných po druhé světové válce můžeme zmínit skořepinové konstrukce ČSAD v Bratislavě, Banské Bystrici a Žilině nebo most přes řeku Váh u Komárna. Bechyně se rovněž podílel na přesunech některých stavebních památek jako rotundy sv. Máří Magdalény u Čechova mostu v Praze či kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě a na podchycení budovy Zemědělského muzea nad Letenským tunelem.
Z Bechyněho četných vědeckých studií z oblasti betonového stavitelství zde můžeme uvést alespoň několik nejvýznamnějších prací: Výpočty rámových konstrukcí (1926), Stavitelství betonové I–III (1934, 1938, 1956), Mosty trámové a rámové (1954), Technologie betonu (1954–1959) a Betonové mosty obloukové (1962).
Opomenout nesmíme ani působení Stanislava Bechyně v odborných komisích a vědeckých společnostech doma i v zahraničí. Byl činný mimo jiné ve Státní komisi pro koordinaci dopravy silniční a železniční. Po druhé světové válce působil rovněž jako stálý expert ministerstva stavebního průmyslu. Z českých vědeckých společností jmenujme Českou akademii věd a umění, Ústředí vědeckých pracovníků při Československé národní radě badatelské a Masarykovu akademii práce. Ze zahraničních institucí se jednalo o American Concrete Institut v Detroitu, Association Internationale des Ponts et Charpentes v Curychu a mezinárodní sdružení výzkumných ústavů RILEM v Paříži. Účastnil se také řady studijních cest do zahraničí (Francie, Itálie, Německo).
Po druhé světové válce se Bechyněho vědecká práce dočkala řady ocenění. V roce 1953 se stal členem Československé akademie věd. O dva roky později obdržel státní cenu Klementa Gottwalda I. stupně. V roce 1957 následovalo udělení Řádu práce, 1962 čestné plakety ČSAV Za zásluhy o vědu a lidstvo, 1968 Řádu republiky. České vysoké učení technické v Praze jej vyznamenalo zlatou Felberovou medailí a v roce 1972 mu udělilo titul doktor honoris causa. V rámci svého členství v ČSAV pracoval mnoho let jako člen vědeckého kolegia mechaniky a energetiky ČSAV a jako čestný člen Vědecké společnosti pro mechaniku při ČSAV. Stanislav Bechyně zemřel 15. října 1973.

JAN HÁLEK,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.