official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Výroční konference ECSITE 2012

Středisko společných činností AV ČR se v poslední době intenzivněji soustředí na rozvoj mezinárodní spolupráce především v oblasti popularizace vědy. Snaží se hledat a představovat nové trendy a vyměňovat si zkušenosti s podobnými evropskými institucemi. Loni vstoupilo do mezinárodní nevládní organizace ECSITE – European Network of Science Centres and Museums ­– sídlící v Bruselu.

32_1.jpg

Evropská síť vědeckých center a muzeí ECSITE má v současnosti více než 400 členů z 50 zemí světa. Jsou jimi nejenom vědecká centra a muzea, ale také vědecké festivaly, zoologické zahrady, akvária, univerzity, výzkumné organizace a společnosti, které přibližují vědu široké veřejnosti. Akademie věd ČR svým členstvím získává snazší přístup k nejnovějším informacím například v rámci tematických skupin, kde je možno si vyměňovat náměty a postupy v oblasti popularizace a komunikace vědy. Navázala spojení s klíčovými aktéry a institucemi napříč Evropou a může prezentovat své aktivity na webových stránkách sdružení ECSITE, které měly v roce 2011 přes 300 tisíc přístupů. Velkým přínosem je pro nás – jako partnera ECSITE – snazší vstup k evropským a mezinárodním projektům, tzn. přístup k financování, kontaktům a novým tématům. ECSITE dále nabízí odborné vzdělávání v oblasti komunikace vědy nebo databázi vědeckých putovních výstav, které jsou nabízeny k pronájmu v rámci celé Evropy.

32_2.jpg

Již 23. výroční konference ECSITE, druhá největší konference svého druhu na světě, se uskutečnila ve dnech 31. května – 2. června 2012 ve francouzském Toulouse. Na konferenci se sjelo 995 delegátů z 55 zemí, kteří si připravili 75 debat, workshopů, přednášek a prezentací o popularizaci a komunikaci vědy o celkovém součtu více než 100 hodin. Toulouse je jedním z hlavních evropských center leteckého a kosmického průmyslu, a tak nepřekvapilo ani hlavní téma konference: Space and Time, Unlimited.
Dva dny před hlavním programem konference ECSITE se v zábavním parku Cité de l’Espace konal workshop zaměřený na praktickou výměnu zkušeností z jednotlivých vědeckých center, muzeí a dalších institucí. Město, parky a ulice v blízkosti konferenčního centra ožily vědeckým festivalem určeným především školní mládeži – a nutno konstatovat, že stánky byly po celou dobu dětmi doslova okupovány.
Do parku Cité de l’Espace umístili pořadatelé i jeden z konferenčních společenských večerů, aby mohli delegátům ukázat jeden z nejlepších a největších parků zaměřených na výzkum vesmíru a jeho dobývání. Vždyť také v Toulouse sídlí mimo jiné hlavní divize společnosti EADC (European Aeronautic Defence and Space Company), jednoho z největších konsorcií působících v leteckém, vesmírném a zbrojním průmyslu. Dále je zde AIRBUS a především závod AeroConstellation, odkud pochází největší dopravní letoun airbus A 380. V místní divizi koncernu EADC Astrium se vyrábějí satelity. V Toulouse také začínal navigační systém Galileo, satelitní systém SPOT nebo dnes největší vesmírné centrum National d’Études Spatiales. Najdete tu také Metéo France a medicínská výzkumná centra a laboratoře.
V parku jsou veřejnosti přístupné např. zmenšené modely rakety Ariane 5, kosmické stanice MIR nebo vesmírného modulu Sojuz. Účastníci konference měli k dispozici i různé dalekohledy a teleskopy na pozorování měsíce a hvězd. Cité de l’Espace disponuje mnoha interaktivními exponáty rozloženými do tří pater hlavní budovy; lze si zde vyzkoušet třeba pohyb na Měsíci či na Marsu nebo přetížení v kosmických raketách. Zdejší Terradome představuje historii vesmíru od velkého třesku ke sluneční soustavě, mnoho programů nabízí planetárium nebo kino IMAX.
Členství v ECSITE nabízí nové možnosti a mezinárodní kontakty na cestě, po níž se Akademie věd úspěšně vydala v rámci popularizace a komunikace vědy.

ROMAN ONDRÁČEK,
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.