official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > září  > Reportáž

Žilinské zrcadlení

Na kongresech Společnosti pro vědy a umění mají tradičně ve své gesci jednu ze sekcí členové Pražské skupiny SVU. Letos tomu nebylo jinak a konferenční panel věnovaný literatuře, hudbě a divadlu vedla předsedkyně Pražské skupiny SVU, autorka následujícího příspěvku, literární vědkyně, slavistka a teatroložka prof. Alena Morávková.

V několika sekcích přednášeli naši i zahraniční účastníci, jejichž převážná většina přijela z USA. Vděčnými posluchači i referenty speciálního panelu byli místní studenti. Fakulta humanitních věd žilinské univerzity se může pochlubit novou vzdušnou budovou na kopci nad městem, připomínající pražský Veletržní palác. Obětaví hostitelé v čele s hlavním organizátorem Daliborem Mikulášem a studenty humanitní fakulty žilinské univerzity připravili současně poznávací část kongresu i mimo univerzitní kampus, což přijali všichni účastníci s povděkem.

07_1.jpg
Fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin
Architekt Dušan Mellner mimo přednášky v jedné ze sekcí provázel účastníky konference přímo v terénu architektonickými památkami od středověku po současnost.
Snímek z areálu Budatínského hradu.

Jako obyčejně byla nejsilnější sekce medicínská s účastí významných kapacit (Karel Raška, Ivan Raška, Petr E. Hausner, Vlado Šimko, Cecilia Rokusek a další). Referovaly o nových medicínských metodách, nových lécích, úspěšně aplikovaných v boji s rakovinou a dalšími chorobami, zejména starších pacientů, např. při prevenci Alzheimerovy choroby, zachovávání zdravé životosprávy či o spolupráci s českými odborníky.
Pedagogická sekce se zaměřila na nutnost změn ve výchovném českém i slovenském systému (Lenka Cimbálníková), historická sekce se zabývala mj. koncepty národní politiky historických osobností (např. Tomáše G. Masaryka a Svetozára H. Vajanského – příspěvek J. Baierové), konceptem globalizace Václava Havla (Zdeněk V. David), pozadím jaltské konference (Ivo K. Feierabend), osudy britských manželek v Československu v roce 1950 (Kathleen Geaney), udržováním českých a slovenských tradic v USA (Toni Brendel, Gregory C. Ference, Cecilia Rokusek). Z historického hlediska podnětná byla rovněž přednáška Vlado Šimka o významných českých lékařích, kteří v roce 1919 pomáhali budovat Komenského univerzitu v Bratislavě; mezi těmi, kdo na nové univerzitě zastávali vedoucí funkce, byli např. patolog K. Hynek, pediatr J. Brdlík, internista M. Netoušek a další.
V sekci literatury, hudby a divadla zazněl referát Margaret M. Heřmánek Peaslee a Marthy Peaslee Levine o Franzi Kafkovi z medicínského pohledu, který umožnil lépe pochopit autorův život i inspirační zdroje jeho tvorby. Karolina Slamová pojednala o životě a díle českého exilového literárního vědce, překladatele a kritika Igora Hájka a Marie Bobková nastínila metodu práce s hudebně nadanými dětmi, Radoslav Kvapil zdůraznil nutnost větší zahraniční propagace komorních děl význačných českých skladatelů a Alena Morávková se věnovala situaci na současných českých a moravských divadelních scénách. Pozornost se zaměřila i na sekci náboženských studií, v níž Michal Valčo hovořil o potlačování náboženství za totalitarismu a Miloš Kovačka o zdrojích duchovní kultury na Slovensku.

 

07_1.jpg
Pltě na Váhu proplouvají kolem četných přírodních, stavebních i historických památek.

Kongresová jednání doplňoval večerní kulturní program, v jehož rámci se jako první představil kytarista V. Bláha, který přispěl i k dennímu programu, a to vystoupením o čelných českých a slovenských skladatelích kytarové hudby. Další večer koncertovalo trio mladých hudebníků In Cordis, jež na historických nástrojích interpretovalo renesanční hudbu; třetí večer vyplnilo ženské kvarteto Slavonics, které rozehřálo publikum zejména českými a slovenskými lidovými písněmi.

ALENA MORÁVKOVÁ,
Pražská skupina Společnosti pro vědy a umění