official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > listopad  > Obálka

Ceny předsedy AV ČR za popularizaci vědy

02_1.jpg
Zleva: Jiří Drahoš, Jiří Grygar, Karel Hudec a Jaroslav Šebek

Prvními laureáty nově udělované Ceny předsedy Akademie věd za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací se stali Jiří Grygar, Karel Hudec a Jaroslav Šebek. Na návrh odborné poroty a doporučení Akademické rady AV ČR cenu slavnostně předal Jiří Drahoš 23. října 2012 v sídle AV ČR v Praze. Ocenění se uděluje jedenkrát za rok maximálně třem výzkumným pracovníkům a je spojeno s finanční odměnou. Odborné porotě, která v daném kontextu posuzuje životní dílo vybraných badatelů, předkládají návrhy na udělení ceny ředitelé pracovišť AV ČR po projednání v radách pracovišť, dále Vědecká rada AV ČR a Rada pro popularizaci vědy AV ČR.
Jiří Grygar patří k nejvýznamnějším českým popularizátorům vědy v oblasti astronomie a astrofyziky. Svými knihami a televiz­ními vystoupeními nebývalým způsobem přispěl k zvýšení úrovně astronomické vzdělanosti v české veřejnosti. S velkým úspěchem se setkal např. pořad Okna vesmíru dokořán. „Ve Fyzikálním ústavu mám mimořádně dobré podmínky pro to, abych se mohl kromě odborné práce věnovat i popularizaci vědy,“ uvedl Jiří Grygar. Zároveň předložil k zamyšlení výsledky nedávné zprávy z Eurobarometru, ve které se v zájmu o vědu umístila ČR ze všech členských států na posledním, 27. místě.

02_1.jpg
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Ornitolog Karel Hudec působí v dnešním Ústavu biologie obratlovců. Za 40 let vědecké práce publikoval stovky odborných statí, zpracoval data týkající se výskytu, distribuce druhů a četnosti populací ptáků v Československu, později v České republice. Za významný přínos české ornitologii získal Cenu ministra životního prostředí či literární cenu Josefa Hlávky za publikaci Atlas hnízdících ptáků v České republice. Podílel se na koordinaci mezinárodních aktivit v rámci projektu International Waterflowl Research Bureau.
Jaroslav Šebek se věnuje výzkumu církevních, sociálních a politických dějin 20. století, dějinám česko-německých vztahů a historii evropských autoritativních hnutí. Je častým hostem v pořadech České televize i Českého rozhlasu a svými komentáři historických událostí s přesahy do přítomnosti přispívá k pozvednutí úrovně obecné znalosti historie. Zvláštního ocenění si zaslouží také jeho dlouhodobá prezentace Akademie věd v mimoakademickém prostředí. „Nemělo by to být tak, že věda bude pouze za skly kanceláří a laboratoří, ale měla by se otevřít vůči veřejnosti,“ uvedl Jaroslav Šebek.

red