official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > prosinec  > Ocenění

Medaile Vojtěcha Náprstka

Při příležitosti Týdne vědy a techniky, jež je každoročním vyvrcholením popularizační činnosti Akademie věd, předal předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš 14. listopadu 2012 čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy pěti vynikajícím osobnostem. Ocenění, jež nese jméno význačného českého obrozence a člověka, který se ve druhé polovině 19. století zasloužil o popularizaci vědy a výsledků průmyslových objevů, uděluje Akademie od roku 2003. K letošnímu roku překročil počet laureátů již tři desítky.

15_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Třebaže se medaile Vojtěcha Náprstka uděluje za celoživotní dílo, Jiří Drahoš věří, že její nositelé ve své práci neustanou a dočkáme se od nich ještě další popularizační aktivity. Letos medaili získali dr. Václav Cílek z Geologického ústavu AV ČR, dr. Jan Kolář z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, dr. Milena Secká z Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR a doc. František Weyda z Biologického centra AV ČR.

15_1.jpg
Zleva: Pavel Suchan, Milena Secká, Jan Kolář a Václav Cílek

První z laureátů Václav Cílek, jehož oborem jsou klimatické oscilace a vývoj české krajiny, spolupracuje s Českou televizí na mnoha projektech, z nichž nejznámější jsou desetidílný seriál Podzemní Čechy I., II. nebo Magické hory. Je spoluautorem mnoha publikací a za svou práci získal již několik cen – např. Cenu VIZE 97, Cenu Ministra životního prostředí či Českou hlavu za popularizaci.
Jan Kolář je autorem téměř všech populárně-vědeckých příspěvků a části fotografií zveřejňovaných na webových stránkách ÚEB AV ČR. V roce 2006 vydalo Nakladatelství Academia jeho populárně-vědeckou pu­b­likaci Biologické hodiny rostlin. Byl hlavním organizátorem několika ročníků fotografické soutěže pro veřejnost Rostlina s příběhem a realizátorem výstavy Mutanti!
Milena Secká je nejen vynikající odbornicí a popularizátorkou v oblasti etnologie a muzeologie, ale také autorkou výstav, publikací, přednášek a projektů na podporu vědy. Vedle propagace sbírek Náprstkova muzea se zaměřuje na téma cestovatelů a publicistů české intelektuální elity 19. století soustředěných okolo rodiny Náprstkových. Její činnost je spjata s Etnologickým ústavem AV ČR, kde v letech 1974–1993 působila jako vědecká pracovnice. V současnosti je členkou redakční rady časopisu Český lid – Etnologický časopis.
Pavel Suchan je dlouholetým členem České astronomické společnosti, v níž již několik volebních období zastává funkci místopředsedy a tiskového tajemníka, a též předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu ČAS. Od zrodu Astronomické olympiády byl mnoho let předsedou výboru a podílel se na vybudování všech jejích věkových kategorií. Stál u zrodu projektu Česká astrofotografie měsíce. V současnosti se zaměřuje především na popularizaci astronomie a otázku světelného znečištění, respektive ochranu pozorovacích podmínek a nočního životního prostředí. Byl hlavním organizátorem dvou návštěv amerického astronauta Andrewa Feustela v Česku.

15_1.jpg
Předseda Akademie věd Jiří Drahoš gratuluje k ocenění Františku Weydovi.

František Weyda dlouhodobě a systematicky pracuje v oblasti popularizace vědeckých poznatků. Od roku 2002 je členem Rady pro popularizaci vědy při AV ČR. Je též spoluautorem úspěšných vědecko-popularizačních filmových dokumentů (např. Ips typographus – chcete mě?; Louže, Kapitolky o havěti); v různých televizních pořadech a dokumentárních filmech jiných tvůrců rovněž vystupuje. Pořádá samostatné výstavy svých prací z oblasti vědecké fotografie a je spolupořadatelem skupinových výstav – například Mikrosvět – výstava české vědecké fotografie.
srd