official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > květen  > Obálka

Ceny časopisu Živa

03_1.jpg 
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Zleva: Viktor Černý, školitel vítězky kategorie Cena Živy Junior Jany Bučkové, dále Andrej Pavlovič, Kateřina Šumberová, Handrij Härtel, Filip Trnka, Robert Stejskal

Vila Lanna v pražské Bubenči se za účasti vrcholných představitelů Akademie věd stala kulisou šestnáctého setkání časopisu Živa s autory nejlepších článků za uplynulý rok. Redakční rada společně s redakcí nejstaršího českého přírodovědného periodika (vychází od roku 1853) ohodnotila čtyři kategorie. Purkyňovu cenu za popularizaci biologických věd ve věkové kategorii nad 30 let získali Milan Chytrý, Handrij Härtel a Kateřina Šumberová za článek Rodinné stříbro české vegetace: máme u nás něco, co jinde nemají?, v němž se zamýšlejí nad otázkou, zda se v Česku vyskytují nějaké typy vegetace nebo biotopů, které se jinde nenalézají, případně jen v omezeném rozsahu a nikoli tak dobře vyvinuté jako u nás. Zvláštní ocenění za příspěvek překračující rámec jednotlivých publikovaných článků obdrželi Robert Stejskal a Filip Trnka za studie Naši rýhonosci 1. Nosatí elegáni a Naši rýhonosci 2. Napudrovaní krasavci, v nichž představili jednu z nejpozoruhodnějších skupin nosatcovitých brouků – rýhonosce tribu Cleonini. Cenu Živy v kategorii 26 až 30 let si vysloužil Andrej Pavlovič za článek Zvláštní strategie získávání živin u rodu láčkovka. Klasický pohled na masožravé rostliny rodu láčkovka (Nepenthes) jako na „zabijáky“, kteří zkonzumují téměř všechno, co se v jejich okolí mihne, se začíná v posledním období významně měnit. Prostředí, druh kořisti a dostupnost živin z různých zdrojů zásadním způsobem ovlivnily evoluci těchto krásných rostlin. Adaptace na různé zdroje živin vedly k obrovské funkční a morfologické rozmanitosti pastí rodu Nepenthes, kterým teprve teď začínáme rozumět. Cena Živy – Junior (pro autory do 25 let) patří Janě Bučkové za Genetické kořeny středoevropské populace z pohledu variability chromozomu Y o genetických zdrojích, které sehrály významnou úlohu při formování Y chromozomálního genofondu současného obyvatelstva v České a Slovenské republice.

03_1.jpg
Heleně Illnerové naslouchají představitelé AV ČR (zleva) Jan Šafanda, Vladimír Mareček, Jiří Drahoš a šéfredaktorka časopisu Živa Jana Šrotová.
 

lsd