official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Radiofarmakum pro pozitronovou emisní tomografii

Spin-off firma RadioMedic, dceřiná společnost Ústavu jaderné fyziky AV ČR v Řeži, získala souhlas Státního ústavu pro kontrolu léčiv k zahájení klinického hodnocení nového diagnostického radiofarmaka pro odhad hypoxie nádorové tkáně.

10_1.jpg
Obě fota: Archiv autora
Syntetizační kazetový modul umístěný ve stíněném boxu


Syntézu nového radiofarmaka [18F]fluormisonidazolu uskutečnil kolektiv pracovníků PET laboratoře ÚJF AV ČR, v. v. i., v rámci projektu Ministerstva průmyslu a obchodu Vývoj PET radiodiagnostik pro zobrazování v onkologii a neurologii. Klinické zkoušky, které RadioMedic hradí z vlastních prostředků, se realizují v Ústavu nukleární medicíny 1. lékařské fakulty UK v Praze. Nový přípravek [18F]FMISO, inj.sol. je injekční roztok 2-nitro-3-(1-[18F]fluor-2-hydroxypropan-3-yl)imidazolu.
Hypoxické buňky uvnitř nádorové tkáně sehrávají důležitou roli v jejich rezistenci na radioterapii a chemoterapii. Nádorové buňky jsou v přítomnosti kyslíku mnohem senzitivnější k radiaci než bez jeho přítomnosti. Množství hypoxických nádorových buněk proto často limituje účinek radiační terapie. [18F]FMISO), inj.sol. představuje radiofarmakum značené pozitronovým radionuklidem 18F (energie záření = 511 keV, fyzikální poločas 110 min.), které se ve formě izotonického roztoku aplikuje intravenózně. Uvedená sloučenina se akumuluje v závislosti na obsahu kyslíku a za spoluúčasti enzymu nitroreduktázy v hypoxické tkáni. Této vlastnosti se využívá především pro určení reaktivity maligních nádorů na chemoterapii a radioterapii, protože se vzrůstající hypoxií jsou více rezistentní na protinádorovou terapii.

10_2.jpg
Příprava vzorků pro kontrolu kvality konečného radiofarmaka v laminárním boxu

Z toho též vyplývá, že s vyšší hypoxií vzrůstá i progrese onemocnění a zkracuje se doba přežití nemocných. Pokud je protinádorová terapie úspěšná, obvykle klesá hypoxie nádorové tkáně, což prokazuje stupeň akumulace [18F]FMISO. Ta se stanoví pomocí pozitronové emisní tomografie (PET). Přísně intravenózně se obvykle aplikuje asi 400 MBq [18F]FMISO a zobrazení se provádí vzhledem k pomalé pasivní akumulaci radiofarmaka v zájmové oblasti (nádoru) za dvě až čtyři hodiny po aplikaci.
Klinicky hodnocené radiofarmakum má rozšířit diagnostické znalosti u některých maligních nádorů, přispět k určení vhodné protinádorové terapie a lépe stanovit prognózu onemocnění z hlediska průběhu nemoci a prognózy přežití. Zahájení klinických zkoušek dokládá úspěšnou transformaci výsledků výzkumu v oblasti radiofarmacie do praxe.
Po úspěšném ukončení klinického hodnocení přípravku podá Spin-off firma RadioMedic, s. r. o., žádost o jeho registraci národní procedurou, případně decentralizovanou, nebo procedurou vzájemného uznávání v dalších zemích EU. Obohatí tak svůj současný sortiment tří přípravků pro pozitronovou emisní tomografii, čímž přispěje k udržení české nukleární medicíny na velmi slušné evropské úrovni.
 

FRANTIŠEK MELICHAR,
RadioMedic, s. r. o.