official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Etnologický ústav a zahraniční Češi

Studium českého vystěhovalectví vždy patřilo k základním výzkumným úkolům Etnologického ústavu AV ČR. Když se po roce 1990 profilovalo řešení některých praktických aspektů fenoménu zahraničních Čechů, pracovníci ústavu se podíleli na projektech přesídlení českých krajanů z černobylské oblasti zasažené jadernou katastrofou do českých zemí nebo později z Kazachstánu, a to například ve spolupráci s Úřadem vlády, Ministerstvem průmyslu a obchodu (dříve ministerstvo hospodářství) či Ministerstvem vnitra. Mnohé expertizy však vznikly i pro další ministerstva (zahraničních věcí, práce a sociálních věcí nebo kultury).

09_2.jpg
Foto: Martin Vlček, Archiv Senátu PČR
Konference v Senátu PČR se zúčastnili i autoři výzkumů v okolních státech.

Na koncepcích směřujících k novým pohledům na zahraniční Čechy a migrace vůbec začal EÚ AV ČR spolupracovat po ustavení Senátu Parlamentu ČR a Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí v druhé polovině devadesátých let. Konferencím v Senátu poskytl odbornou základnu a podílel se na uspořádání mnoha akcí; v posledních letech na sympoziích Krajané a Česká republika, hledání možností k nové otevřené spolupráci (2009), Česko-slovenské vztahy a krajané (2010), Migrace a česká společnost (2011).

09_3.jpg09_4.jpg
Etnologický ústav AV ČR vydal ve spolupráci se Senátem PČR publikace k tématu Česká republika a zahraniční Češi.

Na přelomu září a října 2013 se pod záštitou místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky uskutečnila konference Nová emigrace z České republiky po roce 1989: Náhled na problematiku v kontextu vývoje světových migrací, vznik moderních diaspor a transnacionálních společností. Hlavním cílem bylo ozřejmit zájmy příslušníků české diaspory, kteří migrovali po roce 1989. Účastníci hledali především odpovědi na otázky související s jejich kulturními i hmotnými či dokonce existenčními zájmy, v nichž hrají důležitou roli intenzivní kontakty se společností České republiky. Následovalo porovnání se situací migrantů z jiných zemí, kde je zájem o návratovou politiku státu podstatně rozvinutější. Konference se zúčastnili i autoři výzkumů v sousedních zemích: Německa, Polska, Slovenska a Maďarska. Vedle pracovníků EÚ (ředitele ústavu doc. Zdeňka Uherka, dr. Nadi Valáškové, dr. Hany Červinkové a dr. Stanislava Broučka) vystoupili představitelé odpovědných ministerstev (vnitra, zahraničních věcí, průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí, školství mládeže a tělovýchovy), Úřadu vlády ČR, Mezinárodní organizace pro migraci a zahraniční Češi z Francie, USA, Austrálie, Německa, Rakouska, Švýcarska a Srbska.
Výměna poznatků přinesla významný podnět k propracovávání návratové politiky, která by zatraktivnila zájem krajanů o návrat do České republiky.
Smyslem uskutečněných konferencí je posunout výměnu názorů mezi představiteli politické sféry a státní správy, dobrovolnými organizacemi, zahraničními Čechy i odbornou veřejností do oblasti reálných řešení konkrétních problémů. Ze sympozia proto vzešel návrh k projednání v Senátu PČR na vytvoření Informační sítě k návratové politice vlády ČR a návrh na následné zřízení mezirezortního orgánu pro migrace při Úřadu vlády ČR. Dohled nad jejich prosazením v senátních instancích přijal za své předseda Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí senátor Tomáš Grulich. Konferenční příspěvky vyjdou v rozšířeném rozsahu v publikaci EÚ AV ČR.

STANISLAV BROUČEK,
Etnologický ústav AV ČR, v. v. i.