official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > listopad  > Z Bruselu

Human Frontier Science Program

Evropská komise uspořádala 11. června 2013 v Bruselu mezivládní konferenci k vytvoření nového tříletého rozpočtu určeného Programu pro hraniční živé vědy (Human Frontier Science Program ), který je jediným globálním programem orientovaným na financování hraničního výzkumu ve vědách o živé přírodě a komplexních biologických systémech.

21_1.jpg


Mezinárodní program spravuje Organizace pro HFSP, jež sídlí ve Štrasburku; zahájen byl v Japonsku v roce 1989 jako iniciativa zemí G7. Jeho členská základna se postupně rozšiřuje a v současnosti ji tvoří Austrálie, Kanada, členské státy Evropské unie, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Nový Zéland, Norsko, Švýcarsko a USA. HFSP podporuje základní výzkum k objasnění sofistikovaných a složitých mechanismů živých organismů a usiluje o využití výsledků tohoto výzkumu ve prospěch lidstva.
Navzdory složité finanční situaci, s níž se potýká mnoho členských států HFSP, byl rozpočet pro období 2014–2016 oproti letům 2010–2013 navýšen; zatímco letošní rozpočet činí 55,7 milionu dolarů, pro rok 2014 jde již o 56,7 milionu dolarů. Program si tak zachovává svou jedinečnost v podpoře inovačního, špičkového a vysoce rizikového základního výzkumu, a to rovněž v souvislosti s posílením mezinárodní spolupráce v duchu vědy bez hranic.
Evropská komisařka pro výzkum, inovace a vědu Máire Geoghegan-Quinn vyzdvihla, že Program pro hraniční živé vědy je inspirací a modelem pro grantové programy financující hraniční výzkum po celém světě včetně Evropské rady pro výzkum (European Research Council). „Od svého založení v roce 1989 umožnil takřka 6500 vědcům realizovat špičkový výzkum ve všech fázích jejich kariéry a vzhledem k úspěšnému průběhu této konference jistě podpoří mnoho dalších badatelů. Program navíc reaguje i na potřeby vlád, které chtějí hraniční výzkum podpořit jako odrazový můstek pro inovace,“ uvedla závěrem konference evropská komisařka.
Vzhledem k celosvětovému charakteru hraničního výzkumu a vynikající pověsti, které se program těší, podpořili aktéři sympozia rovněž rozšiřování členské základny HFSP; otevřené části zasedání se proto zúčastnili pozorovatelé z Brazílie, Číny, Mexika, Jihoafrické republiky a Turecka.
Program pro hraniční živé vědy uděluje tři druhy ocenění, jež se zakládají na posouzení excelence a mezinárodním peer review. Jmenovitě jde o dlouhodobá a mezioborová stipendia usnadňující absolventům doktorského studia začlenění do prestižních laboratoří; ceny profesního rozvoje na podporu postdoktorských výzkumných pracovníků při zakládání první laboratoře; výzkumné granty pro projekty mezinárodních výzkumných týmů složených z nejméně tří zemí. Výraznou konkurenci mezi adepty ocenění potvrzuje i skutečnost, že pouze jeden z deseti žadatelů uspěje. Z předchozích držitelů grantů obdrželo 18 z nich Nobelovu cenu. Z Evropské unie dosud uspělo 2943 vědců (46 % ze všech oceněných).
V roce 2012 získala ocenění v kategorii mladých badatelů dvojice Čechů – Pavel Tomančák, jenž participuje na výzkumu Quantitative modeling of expression pattern evolution in insect development, a Tomáš Grim s projektem The chemistry of visual trickery: mechanisms of egg colour mimicry in parasitic cuckoos.

KAMILA DOSTÁLOVÁ,
stážistka v CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR