official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > listopad  > Popularizace

Na řadě je Mars

„Na Marsu jsme objevili jílovitou hlínu, která je důležitá a dosvědčuje, že tam voda působila po dlouhý čas, omývala zdejší kameny a vytvořila právě jílovitou půdu stejně jako na Zemi. Otázka vodní historie Marsu nás vede k populárnímu tématu života na rudé planetě, na něž se každý ptá. Jestli se na Marsu někdy vyvinul život, dodnes nevíme, ale prostřednictvím roverů Curiosity, Opportunity a Spirit, které se prohánějí (v případě Spiritu jde již o minulost) po povrchu planety a zkoumají ji, jsme identifikovali kdysi obyvatelná místa. Kdyby v minulosti život na Marsu existoval, přežil by na těchto místech,“ vysvětloval planetární geolog z NASA dr. James Rice, který ve druhé polovině září navštívil Českou republiku na pozvání AV ČR a Velvyslanectví USA v Praze.

22_1.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR
Planetární geolog z NASA dr. James Rice

„Na řadě je Mars,“ vyjádřilo své přesvědčení americké velvyslanectví s Akademií věd a přizvalo Astronomický ústav AV ČR – i když lze takto popsat počátek celé akce, tak jednoduché to nebylo. Nápad však skutečně vzešel ze spolupráce mezi Velvyslanectvím USA v Praze, respektive jeho Americkým centrem a Akademií věd. Na paměti byl totiž stále živý vzdělávací projekt z roku 2011 Do kosmu s Krtkem, který do České republiky přivedl amerického astronauta Andrewa Feustela. Jeho vystoupení pro veřejnost a především děti navštívilo přes čtyři tisíce zvědavců; projekt dodnes pokračuje v podobě besed a přednášek. Jaké další téma zvolit? Co veřejnost přitahuje a čím bude žít současná mladá generace? Co je navíc spojeno s USA? Kosmonautika? Mars? Takové otázky si organizátoři kladli. Navíc po planetě tak podobné naší Zemi jezdí dvě robotická vozítka, jež ovládají pracovníci americké NASA…

22_7.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Model robotického roveru Opportunity

Téma bylo na světě – uspořádáme turné amerického vědce, specialisty na výzkum Marsu, někoho, kdo se na výzkumu přímo podílí, je takříkajíc „u toho“ a kdo by naše žáky a studenty inspiroval. Na scéně se opět objevuje astronaut A. Feustel a doporučuje dr. Rice, kolegu ze skupiny uchazečů o výběr na místo astronauta; jak sám dr. Rice později vysvětluje – neúspěšného. Po nezdařeném pokusu se stává vědcem se specializací na geologii planet, konkrétně Marsu. Ano, to je ten pravý, koho pozveme. Následovala tvrdá příprava, jež vyústila ve veřejná vystoupení a další setkání.

22_6.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Při zahájení výstavy v ICAVI, zleva: ředitel Astronomického ústavu AV ČR Vladimír Karas, James Rice a velvyslanec USA v Praze Norman Eisen

Návštěvu dr. Ricea zahájila v budově Akademie věd na Národní třídě tisková konference, na níž tuto instituci reprezentoval její místopředseda dr. Jan Šafanda a které se zúčastnil i velvyslanec USA v Praze Norman Eisen. Tentýž den se veřejnosti (rovněž v prostorách AV ČR) otevřela výstava o Marsu, na které byly ve spolupráci s Národním muzeem vystaveny dva marsovské meteority a v součinnosti s NASA modely robotických roverů na Marsu. James Rice dále vystoupil v České televizi v pořadu Hyde Park Civilizace a nebylo novin, v nichž by se o jeho návštěvě neobjevila zmínka.

22_4.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR

22_5.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR

S přednáškou Na řadě je Mars navštívil americký vědec Ostravu, Brno, Hradec Králové, Prahu a České Budějovice. Když jsme s rektorem Vysoké školy báňské prof. Ivo Vondrákem vstupovali v pět hodin odpoledne do auly této univerzity, i my „ostřílení organizátoři“ jsme nahlas vydechli – sedělo zde totiž na 650 posluchačů. Rovněž v dalších místech byly besedy „vyprodány“…, zkrátka plno, protože turné geologa NASA bylo zdarma; náklady hradila Akademie věd a z části Velvyslanectví USA v Praze.

22_2.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR

„Jsem vědec, geolog, a vidím spoustu výzkumných důvodů, proč na Mars poslat lidi. Co se týče například pátrání po životě na Marsu, rovery Curiosity, Opportunity či Spirit odvádějí či odváděly dobré služby, ale […] Opportunity je na Marsu již skoro 10 let a veškerou práci, kterou zde za tu dobu udělal, by dva astronauti trénovaní pro geologii zvládli ani ne za měsíc. Jednoduché úkony, které vykonáváme, například něco uchopit a zvednout, představují pro roboty problém. Zároveň máme v hlavě nejlepší počítač světa, který se rozvíjel přes dva miliony let. Roboti prostě jen dělají to, co jim přikážeme; bez příkazů vědců na Zemi by rovery na Marsu byly jen drahé kusy železa. Zato lidský mozek formuluje otázky a snaží se na ně nalézt odpovědi,“ vyprávěl dr. Rice.

22_3.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR
Přednášku v aule VŠB-TUO v Ostravě vyslechlo přes šest stovek posluchačů.

Své vystoupení pojal skutečně motivačně. Mladým posluchačům ukázal pohled do svého dětského pokoje s maketami raket a vzápětí svou fotografii před nosnou raketou s robotickým vozítkem na palubě před startem k Marsu: „Tehdy jsem o tom snil. A zde stojím u rakety před jejím startem.“ Že mají podobné akce smysl, bylo pa­trné na besedě v pražském sídle AV ČR, kde dotazy kladly i desetileté a mladší děti, a pro radost tlumočníka mnohdy rovnou v angličtině. Nemuseli jsme se za posluchače stydět.
Američané vnímají popularizaci vědy odlišně než my. Snaží se být jednodušší a kratší. Český posluchač je však náročnější a je zvyklý (ač žehráme, že média nedávají popularizaci vědy dost prostoru) přijímat informace z oblasti vědy a nestačí mu málo. Srovnání popularizace vědy u nás a v zahraničí vyznívá jednoznačně pro nás. Co nás limituje, jsou peníze. Ty ale nejsou všechno – mnohem víc je pro českého vědce typické nasazení, kreativita a snaha podělit se o své poznatky. Nejsme na tom tak špatně! Poděkování pat­ří spoluorganizátorům, a to především Středisku společných činností AV ČR a dále Vysoké škole báňské, Hvězdárně a planetáriu Brno, Hvězdárně a planetáriu Hradec Králové a Hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích.

PAVEL SUCHAN,
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.