official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Justorum Autem Animae In Manu Dei Sunt

Již 12. zasedání k problematice sepulkrálních památek, které každoročně pořádá Ústav dějin umění AV ČR, se uskutečnilo ve dnech 31. října až 1. listopadu 2013 v Akademickém konferenčním centru Praha.
 
15_3.jpg
 
Asi jen málo „standardních“ mezinárodních konferencí ze třetí vědní oblasti se může pochlubit, pokud vůbec, již 12. pokračováním v roční periodicitě a za neutuchajícího zájmu o aktivní i pasivní účast. Přímou obdobu bychom těžko hledali i na mezinárodní úrovni. V případě zasedání k problematice ­sepulkrálních památek je to dáno nosností a integrujícím charakterem jak tématu, tak i koncepce zasedání. Sepulkrální památky představují tradiční ­objekt zájmu nejen historie a dějin umění, nýbrž i památkové péče, archeologie, epigrafiky, heraldiky, genealogie, restaurátorské praxe atd.; uplatnění však nalézají i vědy exaktní jako například petrografie, což implikuje nutnost interdisciplinárního pojetí a rozšiřuje oblast zájmu. Kromě úrovně centrálních odborných institucí, akademickou a univerzitní počínaje, je zájem o sepulkrální památky tradičně značný nejen na regionální úrovni, ale i poučené neprofesionální veřejnosti a orgánů státní či místní správy. Posledně zmíněný aspekt nepodceňujme, protože právě zde lze hledat rozšířenou společenskou objednávku pro naši práci.
Tato hlediska naplňují koncepci zasedání, jež zdůraz­ňují interdisciplinaritu a integraci. V jednom celku jsou tak úmyslně představeny příspěvky výrazných českých i zahraničních osobností a doktorandů, ale také regionálních badatelů, a to v přísném kvalitativním výběru.
 
15_1.jpg
Všechna fota: Zdeněk Matyásko, Archiv ÚDU AV ČR
Marcin Szyma z Ústavu dějin umění Jagellonské univerzity v Krakově
 
V plenární části letošního zasedání zaznělo 11 příspěvků kolegů z českých (a moravských) institucí, z Ústavu dějin umění Jagellonské univerzity v Krakově, Archeologického ústavu Polské akademie věd a Ústavu dějin umění SAV, které doplnily dva postery. Je potěšující, že kromě tradičních medievistických, popřípadě raně novověkých témat se častěji prezentují i témata 19. a 20. století či dokonce sepulkrální tvorba současných umělců.
 
15_2.jpg
Marek Walczak z Jagellonské univerzity
 
Navazující kulatý stůl se věnoval problematice digitalizace, databází a webové prezentace sepulkrálních a epigrafických památek. Představení stávajících projektů, případně projektů z příbuzných oblastí s potenciální přenositelností výsledků vyústilo v diskusi s podtextem nutnosti alespoň referenčního propojení zmíněných projektů a o možnostech projektů nových.
Kvalita příspěvků, vysoký převis přihlašovaných referátů, početné plénum, recepce v zahraničí i zájem sdělovacích prostředků představují bezpochyby předpoklad pro další pokračování v současnosti již tradičních zasedání nejen v roce 2014, nýbrž v dlouhodobé perspektivě.
Jednotlivé příspěvky a sumarizace kulatého stolu bude publikovat nakladatelství ÚDU Artefactum v řadě Epigraphica et Sepulcralia. Fórum epigrafických a sepulkrálních studií.

JIŘÍ ROHÁČEK,
Ústav dějin umění AV ČR, v. v. i.