official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > leden  > Věda a výzkum

K odkazu Cyrila a Metoděje

Ve slovenské Nitře, v kraji pod staroslavným Zoborem, se ve dnech 13.–15. listopadu 2012 uskutečnila jedna z prvních konferencí k 1150. výročí příchodu Konstantina-Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, jež slavíme v letošním roce. Mezinárodní vědecké sympozium Tradícía a prítomnosť misijného diela sv. Cyrila a Metoda uspořádal Ústav pre výskum kultúrneho dedičstva Konštantína a Metoda pri Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře.

16_1.jpg
Foto: Miroslav Palárik, Archiv autora
Zasedání sekce Archeologie, historie

Mezi další partnery konference patřily Archeologický ústav SAV v Nitře, Slavistický ústav Jána Stanislava SAV a Historický ústav SAV v Bratislavě, Konference biskupov Slovenska, Rímsko-katolicka cyrilometodská bohoslovecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislavě, Biskupstvo Nitra, Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, Nadácia Konštantína Filozofa a Slovenská historická spoločnosť pri SAV. Záštitu převzal prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič.
Setkání se zúčastnili nejen zástupci zemí, v nichž měla politicko-církevní a diplomatická mise Konstantina-Cyrila a Metoděje přímé účinky a dopad, nýbrž i badatelé ze zemí, v nichž působilo jejich dílo zprostředkovaně. Vedle badatelů z vědeckých, církevních a zájmových institucí ze Slovenské a České republiky přednesli příspěvky i vědci z Bulharska, Makedonie, Polska, Ukrajiny a Ruska. S hlavními referáty vystoupili nestoři slovenské vědy – archeolog Alexander T. Ruttkay se zabýval počátky christianizace na území Slovenska a sakrálními stavbami 9. století, doyen slovenské historie Richard Marsina popsal zápas o používání slovanského jazyka v liturgii na Velké Moravě a literární vědec Peter Liba sledoval obraz soluňských bratří Cyrila a Metoděje ve slovenské literatuře.
K přínosným příspěvkům patřily např. archeologické referáty T. Štefanovičové a M. Ruttkaye, historické M. Hurbaniče, T. Tandlicha a S. Otčenášové, filologické A. Škoviery, L. Matejky a S. Laukové, teologicko-filo­zofické V. Judáka
a C. Diatky nebo uměnovědný referát A. Boteka a kulturologický B. Turzonovové; ze zahraničních referátů zaujaly ty, jež přednesli Z. Taneski, M. Jakimovska-Tosić a S. Gadžova ze Skopje, J. V. Šimko a A.-R. A. Draškovcy z Užhorodu, M. Rembierz z Katovic,
P. Kostadinova a I. Trifonova ze Sofie a jiní. Českou republiku reprezentovala byzantoložka Lubomíra Havlíková z oddělení paleoslovenistiky a byzantologie Slovanského ústavu AV ČR, jež dlouhodobě spolupracuje s Ústavem pre výskum kultúrneho dedičstva Konštantína a Metoda FF UKF v Nitře v rámci dvou projektů, a to Po stopách sv. Cyrila a Metoděje ve slovenské a české bibliografii (1945–2010) – viz AB 11/2011 – a Po stopách sv. Cyrila a Metoděje ve slovenské a české bibliografii (do roku 1945). Vedle moderování sekce Archeológia, história proslovila příspěvek ­Metodějovo velkomoravské „Napomenutí vladařům“ – homilie nebo speculum principis? Pokus o novou žánrovou interpretaci. V něm na základě srovnání s byzantským prostředím vyslovila hypotézu, že velkomoravské Metodějovo Napomenutí vladařům patří mezi tzv. specula principum. V sekci Jazykoveda, literárna veda, pedagogika vystoupil s příspěvkem Cyrilometodějská tradice v Hlaholském misálu Vojtěcha Tkadlčíka paleoslovenista Miroslav Vepřek z Katedry bohemistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který sledoval ohlas cyrilometodějství v misálu sestaveném v nové církevní slovanštině českého typu teologem V. Tkadlčíkem. Konferenční příspěvky budou publikovány v kolektivní monografii, jež vyjde ve výročním roce 2013.

16_2.jpg
Foto: Jaroslav Dóczy, Archiv autora
Kostel sv. Emmerama v areálu Nitranského hradu

Mezinárodní setkání vědců doplnil doprovodný program. Patřilo k němu nejen několik výstav na téma Posvätný odkaz. Cyril a Metod v slovenskom výtvarnom umení, ale i prohlídka Nitranského hradu a místního Diecézního muzea, stejně jako koncert v katedrálním chrámu – bazilice sv. Emmerama na Nitranském hradě. Slavnostní charakter konference podtrhla recepce na nitranském Biskupském úřadě a setkání s nitranským biskupem Viliamem Judákem.

Plnou verzi příspěvku si můžete přečíst zde.

LUBOMÍRA HAVLÍKOVÁ,
Slovanský ústav AV ČR, v. v. i.