official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > únor  > Věda a výzkum

Investovat do inovací

Pod záštitou hlavního vědeckého poradce premiéra ČR prof. Rudolfa Haňky se v pražském Lichtenštejnském paláci uskutečnila 22. ledna 2013 konference EIT Awareness Day, na níž se představil Evropský inovační a technologický institut (European Institute of Innovation and Technology – EIT) a jeho znalostní a inovativní společenství (Knowledge and Innovation Communities – KICs). Od instituce, jež vznikla v roce 2008, si Evropská unie slibuje především zvýšení hospodářského růstu a konkurenceschopnosti. Setkání, jehož se zúčastnili představitelé Akademie věd ČR, vysokých škol, státní správy i průmyslu, uspořádalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Úřadem vlády v návaznosti na semináře k programu Horizont 2020 a EIT, které se konaly v listopadu a prosinci loňského roku.

09_1.jpg
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Společenství zaměřené na informační a komunikační technologie představila Laure Le Bars.


Ambiciózní iniciativa EU, jež doplňuje její stávající politiku na podporu inovací a podnikání synergií vzdělání, výzkumu a inovací, má být neobvyklým katalyzátorem evropského pokroku v udržitelném hospodářském růstu. „Chtěli jsme vytvořit specifické ekosystémy (střediska společného umístění), v nichž budou spolupracovat vzdělávací instituce, výzkumná centra a soukromé subjekty. Stále totiž přetrvávají – a to jak na národní, tak i mezinárodní úrovni – problémy v komunikaci mezi těmito aktéry inovačního společenství,“ vyzdvihl během prezentace předseda řídící rady EIT Alexander von Gabain, který dále uvedl, že jmenovaný model (tzv. znalostní trojúhelník) umožní mj. hledat účinnější a systematická řešení příštích společenských výzev.
Výchozí znalostní a inovační společenství (existují od roku 2010), jež mají starému kontinentu zprostředkovat vyšší konkurenceschopnost, se zaměřila na následující tři oblasti: udržitelná energetika (KIC InnoEnergy; na konferenci je představil Diego Pavía), zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se jí (Climate-KIC; Manuel Irún Molina) a informační a komunikační technologie (EIT ICT Labs; Laure Le Bars). V roce 2012 sdružovaly tyto „inovační továrny“ celkem 360 partnerů – univerzit, zástupců průmyslu, výzkumných organizací a regionálních agentur. Mezi státy, jež se do nich v počátku zapojily i na úrovni firem a univerzit, patřily například Německo, Švédsko či Nizozemsko; zdrženlivější přístup ukázaly naopak Francie či Polsko.
Například poslední ze jmenovaných společenství Climate-KIC sdružuje centra v Paříži, Londýně, Curychu, Berlíně a Renstadu. Jeho nejdůležitějšími členy jsou malé a střední podniky, kterým pomáhá získat zkušenosti v tomto rozvíjejícím se odvětví ve spolupráci s významnými společnostmi a badatelskými centry. Průmys­lová sféra naopak umožní přenášet nové poznatky o změně klimatu do praxe; mezi akademické partnery patří například Swiss Federal Institute of Technology Zurich, Imperial College London či Technische Universität Berlin.
Aktivity v inovačním prostředí pozitivně hodnotí akademická obec právě kvůli spolupráci s průmys­lovou sférou. Podle Rudolfa Haňky, který v letech 1972–2004 působil na Cambridžské univerzitě, obstojí Evropa v globálních výzvách pouze za předpokladu, že bude disponovat špičkovým výzkumem a technologiemi. Vědci zároveň musí ukázat, že jejich výzkumy mají význam pro každodenní život: „Komunikovat je nutné nejen s těmi, kteří výzkum financují a vytvářejí vědní politiku, ale také s občany, z jejichž daní věda žije. Nejlépe tak, že ukážeme, jak se výsledky naší práce uplatňují v nejrůznějších produktech, službách či vyšší zaměstnanosti. Evropský inovační a technologický institut dosáhl za pět let existence pozoruhodných výsledků. Česká republika překvapivě stála až doposud poněkud stranou. V předešlém roce však vláda schválila Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje inovací 2015–2030, jež reflektují tematické zaměření jednotlivých KICs. Mimoto již existuje například v regionu Jižní Morava vynikající spolupráce s Rakouskem, Maďarskem a Slovenskem (program CENTROPE). Měli bychom se tedy rozhodnout, jestli se plně do aktivit Evropského technologického institutu zapojíme,“ uvedl Rudolf Haňka.

LUDĚK SVOBODA