official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > duben  > Věda a výzkum

První rok Centra BIORAF

Ústav chemických procesů AV ČR koordinuje od jara 2012 s podporou Technologické agentury ČR (TE01020080) projekt Centrum kompetence pro výzkum biorafinací BIORAF. Zahajovacího zasedání se loni v červenci zúčastnili představitelé a zodpovědní řešitelé všech spolupracujících institucí a firem – Vysoké školy chemicko-technologické Praha, Botanického ústavu AV ČR, Agra, Rabbit, Briklis a Ecofuel.

15_1.jpg
Všechna fota: Archiv autorky
Účastníci zahajovacího jednání projektu Centrum kompetence pro výzkum biorafinací BIORAF v ÚCHP

Výzkumné týmy Centra BIORAF mají za úkol vyvíjet technologie pro získávání cenných produktů z přírodních materiálů a z odpadů rostlinného či živočišného původu ze zemědělské výroby či potravinářského průmyslu. Tvůrčí spolupráce chemiků, biologů, technologů a chemických, strojních a zemědělských inženýrů skýtá výzkumný potenciál k řešení témat, jako jsou například izolace cenných látek: glukosamin, chondroitin a hyaluronová kyselina v hydrolyzátech chrupavek a živočišných odpadů; aminokyseliny v hydrolyzátech peří kuřat; organické kyseliny v mikrobiálních hydrolyzátech; mastné kyseliny v mikrořasách; inulin a fruktózový sirup v topinamburu; těkavé inhibitory enzymové hydrolýzy biopolymerů; hydrolyzovaný keratin pro krmné směsi.
Pro ověření schopnosti heterotrofního růstu vědci využijí mikroorganismy ze sbírky Botanického ústavu AV ČR v Třeboni produkující polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) nebo heterotrofní řasy schopné kultivace na glycerolu, který odpadá při výrobě biosložek motorových paliv. Dále se využije databáze bylin a dřevin s produkčním a/nebo biorafinačním potenciálem. Jako příklad poslouží výzkum využití inulinu z topinamburu – návrh extrakčního technologického procesu a využití vedlejších produktů, jenž se realizuje ve spolupráci se společnostmi Agra, a. s. (zakladatel porostů a pěstitel), Rabbit, s. r. o. (využití inulinu pro potravinové výrobky a extrahovaného rafinátu pro krmiva) a Briklis, s. r. o. (zpracování odpadní rostlinné biomasy pro výrobu energeticky cenných pelet). Poslední jmenovaná společnost a firma Ecofuel, s. r. o., se bude zabývat mj. využitím ligninu coby pojiva pro výrobu ekobriket či konstrukcí fotobioreaktorů pro kultivaci řas.

15_2.jpg

Byliny s produkčním a biorafinačním potenciálem: topinambur (nahoře) a laskavec

15_3.jpg

Vznik a cíle Centra kompetence pro výzkum biorafinací BIORAF představil 20. mezinárodní kongres chemického a procesního inženýrství – CHISA 2012, který se konal 25.–29. srpna 2012 v Praze; s prvními výsledky se odborná veřejnost seznámila na 1. mezinárodní chemicko-technologické konferenci v Mikulově 8.–10. dubna 2013.

OLGA ŠOLCOVÁ,
Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.