official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > duben  > Knihy

Nové knihy

21_1.jpg

ŘEČ ŽIVOTA
DNA a revoluce v personalizované medicíně

Kniha světoznámého lékaře a pionýra genetiky pojednává o probíhající revoluci ve vědě a medicíně, která je založena na informacích o nových genech, zapojených do životních procesů včetně těch chorobných. Na pořadu dne je objasnění chorob, porozumění vlastnímu tělu a zásadní rozhodování o tom, jaké možnosti ohledně našeho zdraví jsou v sázce. Poučit se o své DNA by měl každý člověk, kterému není jeho zdraví lhostejné.
Collins, F. S., edice Galileo, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

21_2.jpg

ROZHODNÉ POJEDNÁNÍ O VZTAHU NÁBOŽENSTVÍ A FILOSOFIE
Ibn Rušdovo pojednání je jedinou systematickou knihou středověkého islámu, jejímž ústředním cílem je sladit řecko-arabskou filozofii s učením islámu. Autor se pokusil ukázat, že mezi vírou a rozumem není žádný spor a že pokud je Korán správně vykládán, nachází se v naprostém souladu s filozofií.
Ibn Rušd (Averroes), edice Orient, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

21_3.jpg

HNĚV DÍTĚTE
Francouzský filozof André Glucksmann se v příběhu své rodiny a ve svém dětství a dospívání se sebereflexí vlastního života snaží hledat kořeny svého celoživotního vystupování proti totalitarismu i post-totalitarismu všeho druhu. Filozofické úvahy a politologické analýzy zakládá kromě neustálého zájmu o aktuální dění i na hluboké znalosti evropské a především francouzské literatury a dějin. Knihu uzavírá kapitolou o smyslu Evropy, v níž se projevuje jeho dobrá znalost bývalých zemí sovětského bloku.
Glucksmann, A., edice 21. století, Academia, Praha 2013. Vydání 1.

21_4.jpg

ZÁPAD V MLZE
Soubor zahrnuje novinové sloupky (Hospodářské noviny a Lidové noviny) a jiné kratší články z let 2010–2012. Zejména rok 2011 byl celoplanetárně dosti nepokojný, rok 2012 zase trochu apokalyptický. Krize, chápaná většinou jako finanční či ekonomická, je ve skutečnosti krizí celkovou – nepovede samozřejmě k „zániku“ Evropy, ale náš kontinent z ní vyjde jiný, než na jaký jsme bývali zvyklí.
Komárek, S., edice Komárek, Academia, Praha 2013. Vydání 1.