official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červen  > Z Bruselu

Jak rozvíjet výzkumný potenciál Evropy

Neformální sdružení styčných kanceláří pro VaVaI v Bruselu (IGLO) uspořádalo 17. dubna 2013 u příležitosti každoroční jarní recepce dvě setkání, na kterých se diskutovalo o tématech důležitých z hlediska rozvoje výzkumných politik v Evropě a nadcházejícího programu Horizont 2020. První ze seminářů se věnoval tzv. „otevřenému přístupu“ k vědeckým datům, druhý mobilitě výzkumníků a jejímu příspěvku k rozvoji Evropského výzkumného prostoru. Aktéři obou akcí své závěry prezentovali na setkání členů IGLO s bruselskými partnery a za přítomnosti Anne Glover, hlavní vědecké poradkyně předsedy Evropské komise José M. Barrosa.

22_1.jpg
Foto: Archiv CZELO
Poradkyně předsedy Evropské komise Anne Glover hovořila o „motorech“, které pohánějí výzkum v EU a rozvíjejí evropský potenciál.

Semináře ERA-in-Action umožňují odborníkům ze zemí sdružených v IGLO diskutovat za přítomnosti zástupců EK a dalších organizací (akcí se účastní především jako pozorovatelé), a tím zprostředkovat expertní pohled aktérů, kteří mají zkušenost s konkrétní problematikou. Doporučení, jež ze seminářů vzešla, následně obdrží Evropská komise. Za Českou republiku se na přípravě podkladů podílely vyplněním dotazníků Eva Burešová z Knihovny AV ČR (otevřený přístup), a také Libuše Chládková z rektorátu MU Brno se Zuzanou Tuťálkovou z rektorátu UPCE (mobilita), obě účastnice ERA-in-Action.
Seminář k otevřenému přístupu k vědeckým datům se zaměřil především na překážky, které v Evropě brání volnému využití výsledků výzkumu s podporou veřejných zdrojů. Evropská komise proto pro program Horizont 2020 připravuje pilotní aktivitu, jež má využít dat generovaných projekty tohoto programu ve vybraných oblastech. Otazníky vyvstávají v souvislosti se samotnou definicí výzkumných dat, s nastavením standardů kvality dat určených pro „Open Access“ či rozvojem infrastruktur pro uchovávání a využívání dat. Experti při debatě definovali šestici hlavních problematických oblastí – nedostatečně rozvinutá kultura sdílení vědeckých výsledků; nejasné rozdělení kompetencí v politice pro otevřený přístup, které znesnadňuje její implementaci; neexistující definice výzkumných dat (z právního hlediska) a přesná terminologie; pokrytí finančích nákladů na rozvoj politik pro otevřený přístup; zajištění ochrany dat před zneužitím; problémy technického rázu spojené s uchováváním dat.
Druhý seminář se tematicky zaměřil na mobilitu – jeden z hlavních faktorů přispívajících k soudržnosti Evropy a dokončení evropského výzkumného prostoru. Programy pro mobilitu jsou mezi výzkumníky a institucemi oblíbené, byť i jich se dotýkají problémy, jež brání úplnému rozvoji jejich potenciálu. Patří mezi ně například různá míra podpory vědecké mobility v jednotlivých zemích EU (příp. institucích), finanční otázky (finanční ohodnocení a výše životních nákladů v růz­ných zemích) nebo rozdílná atraktivita vědeckých pracovišť jak v EU, tak v zemích mimo ni (případně i atraktivita EU pro výzkumníky ze třetích zemí). Účastníci rovněž diskutovali o využití spolufinancování ze zdrojů rámcových programů a strukturálních fondů nebo národních programů, které se osvědčilo v akci Marie Curie nazvané COFUND. Mezi hlavní doporučení expertů patří podpora rovnoměrné mobility mezi EU a třetími zeměmi; soulad vizí generálních ředitelství EK a posílení vazby mezi výzkumem a vzděláváním; přes­nější vymezení kompetencí EU a členských států; vytvoření politiky řízení lidských zdrojů ve výzkumu; rozvoj evropského rámce na podporu kariéry ve výzkumu; strukturovaná mobilita; zvýšení aktivity a závazků ze strany členských států.
Poradkyně předsedy EK Anne Glover hovořila v projevu o „motorech“, které pohánějí výzkum v EU a rozvíjejí evropský potenciál. Podle jejích slov jsou těmito „motory“ též sdílení vědeckých dat a výzkumná mobilita. První podporuje nové myšlenky a otevřenost k ostatním, druhé výměnu zkušeností, vyrovnávání regionálních rozdílů a vzájemné obohacování zúčastněných institucí. Závěrem A. Glover ocenila i aktivity IGLO, jež přispívají k udržování vazeb EK na evropskou výzkumnou komunitu.

MICHAELA VLKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace, Brusel,
Technologické centrum AV ČR