official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červen  > Obálka

Nový cyklus společných seminářů

03_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Cyklus společných seminářů Vědecké poznatky – základ pro lepší, konkurenceschopnou společnost, má posílit postavení české vědy a přispět k naplnění Memoranda o vzájemné podpoře a spolupráci mezi Akademií věd ČR a Poslaneckou sněmovnou ČR. První setkání na téma Nerostné suroviny v ČR – co udělat pro jejich využití zahájili 30. května 2013 předseda hospodářského výboru PSP Milan Urban a místopředseda AV ČR Jan Šafanda. Cyklus seminářů nebude časově ohraničený, protože jej utvoří aktuální témata v návaznosti na společenský a ekonomický vývoj i proměny vědeckého poznání. Mezi přednášejícími se vystřídají vědečtí pracovníci z akademických ústavů a odborníci z vysokých škol i dalších výzkumných pracovišť. Diskuse odborníků o nerostných surovinách v ČR a jejich budoucím využití se z perspektivy Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací dotýká nejen Udržitelnosti energetiky a materiálových zdrojů, ale i dalších dvou oblastí – Konkurenceschopné ekonomiky založené na znalostech a Prostředí pro kvalitní život.

03_1.jpg
O přínosech a rizicích břidlicového plynu v ČR pohovořil Leo Eisner z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR.

03_1.jpg
Zleva: místopředsedové AV ČR Pavel Baran a Jan Šafanda s ředitelem KAV Leošem Horníčkem

Podle Milana Urbana je téma důležité především kvůli rostoucímu významu nerostných surovin a jejich zdrojů v Evropě i ve světě: „Poznatky ze setkání lze využít pro posílení povědomí o přírodních podmínkách nerostných zdrojů i pro legislativní úpravu této oblasti.“ Česká republika disponuje nemalým nerostným bohatstvím; avšak abychom jej smysluplně využívali, je třeba doplňovat znalosti o přírodních podmínkách, podporovat související výzkumy a formulovat dlouhodobé strategie. Právě těmito otázkami se v prvním příspěvku zabýval ředitel České geologické služby Zdeněk ­Venera. Odborný pohled na přínosy a rizika těžby břidlicového plynu představil Leo Eisner z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR. Jak přizpůsobit legislativu o nerostných surovinách novým výzvám závěrem analyzovali Josef Luks a David Póč z Těžební unie.

03_1.jpg
V kuloárech Poslanecké sněmovny byla zahájena výstava Užitečná věda – 20 let AV ČR.

srd