official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červ-srp  > Obálka

Praemium Academiae 2013

01_3.jpg
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Martin Nikl s předsedou AV ČR Jiřím Drahošem

Odborník ve fyzice scintilačních materiálů Ing. Martin Nikl, CSc., z Fyzikálního ústavu AV ČR převzal 20. června 2013 Akademickou prémii. Smyslem významného ocenění je vytvořit badatelům vynikající podmínky, v nichž by mohli lépe rozvinout vědecký potenciál ve prospěch Akademie věd i celé české vědy. Prémie do výše pěti milionů korun ročně po dobu šesti let zahrnuje náklady spojené s výzkumem, pořízením přístrojů a mzdami pro nositele a jeho spolupracovníky.
Vedoucí oddělení optických materiálů FZÚ Martin Nikl dosáhl špičkové světové úrovně ve studiu a vývoji fyziky pevných látek, luminiscence a scintilačních materiálů. Tuto výzkumnou oblast zavedl ve FZÚ začátkem 90. let, vytvořil tým a vybudoval laboratoř. Významným způsobem přispěl k objasnění základních fyzikálních mechanismů i k rozvoji nových materiálových koncepcí pro těžké monokrystalické scintilátory s progresivním využitím ve fyzice vysokých energií, v medicíně či v průmyslových hi-tech aplikacích nebo v systémech pro použití v oblasti bezpečnosti a ochrany společnosti. V 90. letech se prosadil jako architekt materiálové koncepce radiačně odolného scintilátoru na bázi wolframanu olova (1997), při jehož vývoji vytvořil rozsáhlé mezinárodní konsorcium. Za popis a optimalizaci scintilačních materiálů na jeho bázi obdržel v roce 2003 cenu AV ČR za vynikající vědecké výsledky.

01_1.jpg
Smlouvu o udělení Akademické prémie podepsali (zleva) Martin Nikl, předseda AV ČR Jiří Drahoš a ředitel FZÚ Jan Řídký, jemuž dokument předává vedoucí sekretariátu předsedy AV ČR Alena Karafiátová.

Prémii chce Martin Nikl využít k vybudování nové laboratoře růstu optických a scintilačních krystalů, které využívají velmi účinné technologie „micropulling down“; původně japonská technologie je v Česku unikátní. „Stávající i novou optickou laboratoř dovybavíme přístrojovou technikou, která umožňuje úplnou charakterizaci luminiscenčních a scintilačních parametrů a detailní studium scintilačního mechanismu v širokém oboru teplot. Vytvoříme flexibilní a efektivně pracující výzkumné centrum pro vyhledávání a optimalizaci krystalických, keramických a práškových scintilačních materiálů vhodných pro detekci rentgenového a gama záření, urychlených částic, ale i neutronů. Naším cílem je vyvíjet a optimalizovat materiály pro aplikace v lékařství, hi-tech průmyslu či v oblasti bezpečnostních technik a nabídnout je především českým průmyslovým partnerům,“ uvedl Martin Nikl, který je mj. autorem mnoha původních vědeckých prací v nejprestiž-nějších časopisech v oborech fyzikálních a materiálových věd v USA a Evropě. Je spoluautorem pěti českých ­patentů.
lsd