official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > září  > Z Bruselu

Čerstvý vítr od Baltu…

…slibuje Litva, jež se jako první pobaltský stát ujala k 1. červenci 2013 předsednictví v Radě EU. Usilovat chce o důvěryhodnou, rostoucí a otevřenou Evropu a k jejím politickým prioritám patří implementace Východního partnerství (spolupráce EU s šesti zeměmi bývalého Sovětského svazu), završení současného sedmiletého programovacího období a ukončení legislativního procesu, který stanoví nadcházející rámec pro léta 2014 až 2020. Součástí programu jsou i stabilita finančních trhů, trvalý hospodářsky růst a snížení nezaměstnanosti.

21_1.jpg
Logo litevského předsednictví – vítězný návrh Simony Mykolaitytė graficky dopracovala Kotryna Zilinskienė.

Litva si na předsednictví v Radě EU vyhradila celkem 62 milionů eur. Logo vzešlo z veřejné soutěže vypsané v roce 2011; čtyři soustředěné kruhy symbolizují úsilí Litvy coby předsednického státu a ostatních členských států dosáhnout shody kompromisem – odstíny modré odkazují k barvám EU a Baltského moře, zbylé k litevské státní vlajce.
Litvu čeká dokončení vyjednávání nové generace unijních programů (2014–2020), mezi něž patří i nový rámcový program pro výzkum a inovace Horizont 2020 včetně Evropského inovačního a technologického institutu a programu EURATOM. Průlom v jednáních o podobě H2020 vyvolalo v posledním týdnu své vlády irské předsednictví. V současnosti je třeba dojednat veškeré detaily, aby se první výzvy H2020 mohly vyhlásit v prosinci t. r. K dalším důležitým návrhům, které Rada EU projedná v 2. polovině roku 2013, patří společné programy a iniciativy podle č. 185 a 187 Smlouvy o EU – tj. především programy a technologické iniciativy. Litva rovněž připraví reakci Rady EU na Zvláštní zprávu Evropského soudního dvora k uskutečňování 7. rámcového programu. V oblasti výzkumu vesmíru bude Litva řídit projednání Programu na podporu pozorování a sledování vesmíru (Space Surveillance and Tracking, SST), který Evropská komise zveřejnila v únoru 2013, a programu Copernicus na pozorování Země (květen 2013). Již nyní se ukazuje, že jejich projednávání přesáhne do roku 2014, kdy je v roli předsednického státu převezme Řecko.

21_2.jpg
Foto: Archiv BFL
Litevský ministr školství a věd Dainius Pavalkis; neformální Rada COMPET, Vilnius


Diskuse k politice výzkumu se zaměří na stav implementace Unie inovací a dokončování jednotného trhu znalostí, výzkumu a inovací – Evropského výzkumného prostoru (ERA). Na neformálním zasedání Rady pro konkurenceschopnost ve Vilniusu (23.–24. července 2013) se již uskutečnila rozprava ministrů pro výzkum o způsobech, jak překlenout mezeru mezi poptávkou a dodávkou dovedností, které zaručí konkurenceschopnost EU ve vědě a výzkumu, a jak podpořit dosud nedostatečnou součinnost mezi akademickou a průmys­lovou sférou.
Jelikož jsou pro Litvu jako malou zemi klíčová strategická partnerství se zahraničími účastníky, patří k jejím prioritám internacionalizace výzkumu; konkrétně jde o Východní partnerství a jeho vědeckotechnický rozměr a tzv. Pobaltskou strategii.
K hlavním předsednickým konferencím ve Vilniusu patří: Horizonty pro společenské a humanitní vědy (23.–24. září 2013); Posílení ­Východního partnerství v oblastí VaVaI (30. září až 1. října 2013); ManuFuture 2013 (6.–8. října 2013), FISA 2013 a Eurad­waste’13 (14.–17. října 2013); Informační den ICT a partnerská burza (6.–8. listopadu 2013), Lidské zdroje ve VaV (14.–15. listopadu 2013) a Vilniuské inovační fórum (4.–6. prosince 2013).

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná
kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR