official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

20 let spolupráce s Rakouskem

U příležitosti oslav dvou dekád programu AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání se za účasti resortních ministrů obou zemí uskutečnilo 6. června 2013 slavnostní zasedání v sídle Rakouského kulturního fóra a rezidenci Rakouského velvyslanectví v Praze.

15_1.jpg
Titulní strana brožury k 20. výročí programu AKTION ČR – Rakousko

Jeden z prvních programů mezinárodní spolupráce ve vysokém školství po roce 1989, který iniciovalo Rakousko, finančně podporuje ze společného rozpočtu obou zemí bilaterální projekty vzdělávacích institucí v terciální sféře. Studentům a pedagogům nabízí stipendia ke studiu a badatelským pobytům v druhé zemi.
Spolupracovat na řešení podnětných témat, vyměňovat si znalosti a dosahovat synergických efektů – to jsou klíčové pojmy pro společné projekty v programu AKTION; pro podávání návrhů projektů nabízí 2–4 termíny.
Podporu získává vědecká a pedagogická spolupráce, jež slouží k prospěchu zúčastněných pracovišť. Nejvíce projektů se dosud uskutečnilo formou celoroční kooperace ve výzkumu a výuce, vědeckých exkurzí pro studenty, vědeckých odborných zasedání a letních jazykových a odborných škol. Finance získává každoročně 400–650 studentů a 200–250 akademických pracovníků z obou zemí. Databázi podpořených projektů od roku 2001 včetně podrobných informací a závěrečných zpráv naleznete na www.dzs.cz.
Jako jedna z nejefektivnějších forem výuky jazyka druhé země a navázání kontaktů pro případnou spolupráci se osvědčily letní bilaterální jazykové kurzy. Studenti se během tří týdnů učí jazyk druhé země při výuce vedené rodilými mluvčími i při celodenní komunikaci s ostatními účastníky. Pro 1807 studentů jsme těchto kurzů uspořádali již 46.
Kategorie studentských stipendií se po vzniku programů CEEPUS a ERASMUS vyprofilovaly ve stipendia pro vědecké pobyty za účelem získání podkladů pro přípravu diplomové či doktorské práce; větší zájem jsme pochopitelně zaznamenali od českých vysokoškoláků – stipendium získalo 981 studentů v rozsahu 3018 stipendijních měsíců. Ani počet rakouských zájemců však není zanedbatelný – 247 studentů v rozsahu 1298 měsíců. Rakouští studenti se navíc mohou každý rok zúčastnit Letních škol slovanských studií v ČR, jež pro ně rezervují 20 míst na 3–4týdenní kurzy češtiny.

15_3.jpg
Foto: Archiv Aktion ČR – Rakousko
Členové řídicího grémia s ministry školství Karlheinzem Töchterlem a Petrem Fialou (v první řadě uprostřed)


Vysokoškolští pedagogové mohou dvakrát ročně získat jednoměsíční stipendium pro výzkumné pobyty v druhé zemi; nejnovější kategorií je šestiměsíční habilitační stipendium pro postdoktorandy do 10 let od obdržení titulu Ph.D.
Program AKTION pokračuje v působnosti i navzdory politickým i organizačním změnám na ministerstvech obou zemí. Umožnuje nejen přímou spolupráci vysokých škol v České republice a v Rakousku, ale rovněž zapojení vzniklých týmů do evropských vědeckovýzkumných struktur. Významně přispívá i k výuce němčiny jako historicky důležitého jazyka středo­evropského prostoru nejen pro potřeby vědeckého bádání, ale také každodenní hospodářskou praxi.
Brožuru dokumentující 20 let spolupráce naleznete na výše uvedených webových stránkách – viz záložka Oslava 20 let činnosti programu AKTION ČR – Rakousko. Termíny pro podávání návrhů projektů jsou následující: 15. dubna, 15. září a 30. listopadu; pro podávání žádostí o stipendium: studenti – 15. března a 31. října; pedagogové – 15. dubna a 30. listopadu.

15_2.jpg

HELENA HANŽLOVÁ,
AKTION Česká republika – Rakousko