Previous Next
Konference o bratrech Čapcích JIŘÍ POLÁČEK Spisovatelská jubilea bývají často podnětem k pořádání literárních konferencí, což platí též o výročích...
Akt (ne)víry VERONIKA KOŠNAROVÁ Miroslav Olšovský (1970) v literatuře rozhodně není žádným nováčkem. V minulosti vydal básnické sbírky...
Česká literatura přes železnou oponu KAREL KOMÁREK Teprve z ediční zprávy na s. 470 a stručně ještě z textu na obálce se čtenář dozví, co kniha obsahuje (titul...

Pro letošní online Noc vědců jsme pro vás zaznamenali přednášku Zuzany Husárové a Karla Pioreckého Umělé neuronové sítě na literárním poli.

Žijeme v době, kdy se čtenáři literárních textů setkávají už celkem běžně nejen s lidskými, ale i počítačově generovanými básněmi, písňovými texty nebo i jinými literárními útvary. Bezpečná možnost rozpoznat lidský a strojový původ textů přitom rychle mizí. Bouřlivý vývoj v oblasti umělé inteligence dává do rukou literárním experimentátorům nástroje, o jejichž možnostech se ještě před pár lety nikomu ani nesnilo.

Jak takový proces počítačového generování literárního textu dnes probíhá? Co nám přítomnost těchto ne-lidských textů říká o literatuře jako o specifické oblasti lidské kreativity? Mají se spisovatelé obávat svých umělých kolegů?

Během přednášky také uvidíte pracovat umělou neuronovou síť Lizu Gennart a na závěr si poslechnete texty, které vytvořila speciálně pro Noc vědců.

záznam přednášky na YouTube kanálu Otevřená věda

 

Noc vědců 2020

 

Logolink EU

Přednášku jsme pro vás natočili v rámci projektu Rozvoj kapacit Ústavu pro českou literaturu AV ČR pro výzkum a popularizaci, který je spolufinancován Evropskou unií.