Intranet

Fyziologický ústav AV ČR

Špičková věda pro zdraví

Aktuality

Soutěž o nejlepší publikace FGÚ (16.12. 2020)

V úterý 15. prosince byly vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší publikace s autory z FGÚ. 

Cenu v soutěži o nejlepší publikace s autory z FGÚ za rok 2019 získal RNDr. Jan Neckář, Ph.D. za publikaci:

Neckář J, Md Hye Khan A, Gross GJ, Cyprová M, Hrdlička J, Kvasilová A, Falck JR,  Campbell WB, Sedláková L, Škutová Š, Olejníčková V, Gregorovičová M, Sedmera D, Kolář F, Imig JD: Epoxyeicosatrienoic acid analog EET-B attenuates post-myocardial infarction remodeling in spontaneously hypertensive rats. Clinical Science. 2019, roč. 133, s. 936-951. IF: 5,223 DOI

Cenu Pavla Flachse za nejlepší publikaci s autory z FGÚ za rok 2019 s korespondujícím autorem do 35 let získala Ing. Markéta Zikmundová (Bačáková), Ph.D. a Mgr. Júlia Pajorová za publikaci:

Bačáková M, Pajorová J, Brož A, Hadraba D, Lopot F, Zavaďáková A, Vištejnová L, Beňo M, Kostič I, Jenčová V, Bačáková L: A two-layer skin construct consisting of a collagen hydrogel reinforced by a fibrin-coated polylactide nanofibrous membrane. International Journal of Nanomedicine. 2019, roč. 14, s. 5033-5050. IF: 5,115 DOI

Zároveň byly vyhlášeny i výsledky soutěže o nejlepší práce vydané ve Physiological Research, jejichž autory jsou mladí vědečtí pracovníci. V roce 2020 bylo uděleno 3 x 2. místo, které získaly: Mgr. Kristýna Čunátová, Ing. Mgr. Eliška Koňaříková a Sofia Moraresku, MSc.

Všem oceněným gratulujeme!

Pavel Mareš obdržel významné ocenění od ČLS (26.10. 2020)

Prof. MUDr. Pavel Mareš, DrSc. obdržel 13. 10. 2020 Zlatou pamětní medaili České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně za výjimečné úspěchy ve vědecké kariéře a aktivní práci v odborných společnostech. Gratulujeme!

 

 

 

Eva Zažímalová navštívila Fyziologický ústav AV ČR (22.9. 2020)

V úterý 15. září si předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová v rámci série návštěv pracovišť prohlédla Fyziologický ústav. Společně se svým doprovodem navštívila několik vědeckých i servisních oddělení a prohlédla si také pokračující přestavbu zvěřince. Více

 

Prestižní grant pro Michaelu Tencerovou (31.8. 2020)

Mgr. Michaela Tencerová, PhD., vedoucí laboratoře Molekulární fyziologie kosti, získala pětiletý grant od EFSD/Novo Nordisk Foundation, v rámci Future Leaders Award Programme. Projekt je zaměřen na výzkum tukové tkáně kostní dřeně a její metabolické aktivity při obezitě a diabetu. Zvýšená akumulace tukové tkáně kostní dřeně je spojená s vysokým rizikem zlomenin kostí a rozvojem osteoporózy u obézních a diabetických pacientů. Tento projekt může vést k alternativnímu přístupu v prevenci a léčbě lámavosti kostí u pacientů s metabolickými komplikacemi. Gratulujeme.

 

Konsorcium MediAim – nové strategie léčby a vývoje léků (23.6. 2020)

V úterý 23. června 2020 bylo slavnostně podepsáno založení konsorcia MediAim, které má za cíl lépe pochopit podstatu civilizačních onemocnění a zlepšit jejich léčbu. Cíl konsorcia, které spojuje tři centra excelence vědy, výzkumu a klinické praxe. Institut klinické a experimentální medicíny a dva ústavy Akademie věd České republiky, Ústav organické chemie a biochemie a Fyziologický ústav, tak budou společně hledat nové strategie léčby kardiovaskulárních, virových, neurodegenerativních a onkologických onemocnění, diabetu či obezity. Více informací: www.mediaim.cz.

Tisková zpráva

Fotografie

Pořad 90´ ČT24 (24.6.2020) téma: Léčba civilizačních chorob

Načíst další