official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > prosinec  > Z Bruselu

Zkušenosti s programem Horizont 2020

Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace (CZELO) ve spolupráci s partnerskými kancelářemi v neformálním sdružení IGLO (Informal Group of R&D Liaison Offices in Brussels) uspořádala 12. listopadu 2014 v Bruselu seminář zaměřený na první zkušenosti s programem Horizont 2020.

15_1.jpg
Foto: Archiv CZELO

ERA in Action představuje specifický typ semináře, který sdružení IGLO organizuje v pravidelných intervalech za účelem výměny názorů a zkušeností mezi tzv. národními experty (tj. zástupci rozličných institucí v evropských zemích, které realizují projekty rámcových programů). Přidanou hodnotou je skutečnost, že národní experti jsou v každodenním pracovním kontaktu s projekty rámcových programů a mají tedy praktické zkušenosti s jejich přípravou a administrací. Výstupem semináře je shrnující dokument, který obsahuje závěry diskuse mezi národními experty, poukazuje na problematické skutečnosti a definuje konkrétní doporučení a návrhy. Dokument následně IGLO předkládá relevantním úředníkům Evropské komise a výkonných agentur.

Letošního setkání se zúčastnilo na 30 zástupců z 15 evropských zemí, které mají v Bruselu styčné kanceláře pro VaV, a zástupci EK (DG RTD, DG CONNECT a Výkonné agentury pro výzkum – REA). Nechyběli ani dva představitelé z České republiky – Karolína Řípová (Centrum energeticky efektivních budov, ČVUT) a Jan Kubalík (DEX Innovation Centre).

Příprava ERA in Action spočívala po odborné stránce zejména ve vypracování dotazníku, který jednotlivé kanceláře IGLO rozesílaly v červenci a počátkem září 2014. Na základě výstupů z asi 120 vyplněných dotazníků jsme identifikovali problematické body ve specifických oblastech programu Horizont 2020 – šlo o tvorbu jednotlivých témat v pracovních programech, technické aspekty a Účastnický portál jako takový, proces hodnocení projektových návrhů a oblast právních a finančních aspektů včetně závazných a výkladových dokumentů programu. K těmto čtyřem oblastem a v předstihu identifikovaným problematickým tématům se diskutovalo v pracovních skupinkách (první část semináře); výstupy se následně představily v panelové diskusi (druhá část semináře). Závěrem panelové debaty reagovali zástupci EK na zmíněná doporučení a návrhy.

Doporučení obsahovala podnětné návrhy nejen k vylepšení stávajících procesů v programu Horizont 2020, ale také nové směry a přístupy do budoucna. Národní experti se shodli, že oproti předcházejícímu, 7. rámcovému programu nastal v mnoha oblastech výrazný posun k lepšímu (například technické zázemí programu a Účastnický portál, kvalita informačních dokumentů a jejich dostupnost). Nové aspekty programu (například širší definování témat, interdisciplinární povaha návrhů, aspekt inovací a zrušení fáze vyjednávání o podobě projektu před podpisem grantové dohody – tzv. negociace) bude třeba do budoucna lépe představit vědecké veřejnosti a sledovat možný dopad na kvalitu předkládaných návrhů. EK se snaží, aby excelentní výzkumné týmy nebyly od předkládání projektů odrazovány a měly šanci uspět v hodnocení s kvalitním projektem.

Program Horizont 2020 má za sebou první rok. Zkušenosti s přípravou projektových návrhů, s jejich předkládáním a hodnocením proto přinášejí Evropské komisi důležité podněty pro úpravy a změny. IGLO přispívá k vytváření efektivnějšího programu doporučením podloženým praktickými zkušenostmi národních expertů. S přibývajícími zkušenostmi s dalšími fázemi projektů bude IGLO připravovat nová doporučení. K tématu souvisejícímu s implementací programu (jako například proces přípravy grantové dohody, samotná realizace projektů apod.) se proto budou v příštích letech opět za účasti kanceláře CZELO konat další semináře ERA in Action.

KATEŘINA SLAVÍKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR