official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Sekvenační technologie nové generace

Ústav biologie obratlovců AV ČR (ÚBO) zorganizoval v říjnu 2014 v konferenčním centru Akademie věd v Nových Hradech tzv. „Next Generation Workshop“. Zahraniční i domácí experti měli za úkol seznámit 20 vybraných studentů z různých českých přírodovědeckých fakult se sekvenačními metodami nové generace (tzv. next-generation sequencing); další část workshopu patřila bioinformatické analýze dat získaných těmito metodami, což je krok, který dosud nejvíce brzdí širší využití metod v praxi.

19_1.JPG
Fota: Archiv ÚBO AV ČR
Zahájení NGS workshopu v Nových Hradech


Navazující dvoudenní konference představila rozmanité možnosti uplatnění nových sekvenačních technologií v zoologickém, ekologickém a evolučním výzkumu. ÚBO je úspěšným řešitelem několika projektů Operačního programu Vzdělávání pro konkurence-schopnost (OP VK). Jedním z nich je i „NextGenProject: Technologie nové generace v evoluční genetice“ (CZ.1.07/2.3./20.0303), který rozvíjí aplikace nejmodernějších technologií analýzy DNA v ekologicko-evolučním výzkumu v ÚBO (a potažmo v celé České republice mimo Prahu; ta je z podpory OP VK projektů vyňata). Důležitou součástí projektu je podpora mladých vědců a studentů prostřednictvím stáží, workshopů a konferencí v zahraničí, na nichž se mohou s těmito technologiemi seznámit a přivézt získané know-how zpět do ČR. Dalším cílem je vytvořit mezinárodní partnerskou síť, jež by podporovala spolupráci mezi institucemi, které tyto metody běžně využívají.

19_1.JPG

Mezi aktivity projektu patří i organizace workshopů v ČR, jež chtějí uvedené metody přiblížit české vědecké obci. V únoru 2014 se na nejvýznamnější české zoologické konferenci (Zoologické dny) v Ostravě uskutečnilo sympozium o sekvenačních technologiích nové generace (tzv. Next Generation Sequencing – NGS). Během půldenní sekce představili studenti i vědečtí pracovníci své výzkumy a zkušenosti s novými technologiemi, navzájem se seznámili s dalšími metodami genetických analýz (například genotypizace na tzv. SNP čipech), případně navázali kontakty s ostatními uživateli. Naplánován byl i mezinárodní workshop na téma využití NGS technologií v molekulární ekologii a evoluční a ochranářské genetice, který se uskutečnil v atraktivním prostředí konferenčního centra Akademie věd v Nových Hradech u Českých Budějovic od 26. října do 1. listopadu 2014. Program vznikl ve spolupráci se zahraničními kolegy z partnerských institucí, v nichž se věnují NGS metodám (například Mark Blaxter z University of Edinburgh ve Skotsku, Emanuel Heitlinger z Humboldt University of Berlin v Německu nebo Jean-François Martin z Center of Biology and Management of Populations v Montpellier ve Francii). Zazněly tak přednášky o analýze amplikonů, RAD sekvenování nebo využití NGS metody ke studiu mikrobiálního společenstva.

19_1.JPG

Cílovou skupinu představovalo 20 magisterských i doktorských studentů a postdoktorandů z mimopražských pracovišť AV ČR a vysokých škol, kteří se o využití NGS metod zajímají. Studenti byli vybráni na základě motivačních dopisů, životopisů a zkušeností s NGS technologiemi, případně jejich plánovaného využití v blízké budoucnosti. Výuku zajišťovalo devět zahraničních lektorů a pět vědeckých pracovníků z ÚBO, kteří mají s těmito metodami bohaté zkušenosti a často se na vývoji jejich aplikací podílejí.

19_1.JPG

Akce, jejímž jednacím jazykem byla angličtina, sestávala ze dvou částí. V první se studenti seznámili s různými technikami NGS sekvenování a pronikli do základů analýzy dat, které jsou v případě NGS mnohdy komplikované. Závěr každého dne patřil studentským příspěvkům, během nichž jejich autoři krátce prezentovali aktuální nebo plánované projekty. Jednotlivé příspěvky komentovali i zahraniční experti, kteří studentům poradili, jak nejlépe NGS metody využít a jak se vyhnout případným komplikacím. Výukovou část zakončila a plynule na ni navázala dvoudenní konference The Central European Meeting on Genes, Gene Expression and Behaviour.
Minikonferenci připravil ÚBO spolu s Katedrou zoologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze za podpory sponzorů. Drtivá většina příspěvků vycházela z NGS dat, a tak byla pro studenty tato část inspirací pro jejich další práci.

19_1.JPG

V Nových Hradech panovala přátelská atmosféra a ohlasy zúčastněných byly jednoznačně pozitivní. Studenti si pochvalovali osobní kontakty s významnými specialisty na nejnovější technologie a někteří z nich si dokonce domluvili studijní stáž na zahraničním pracovišti. Lektory pro změnu inspirovalo sdílení poznatků s kolegy z jiných pracovišť; matky-vědkyně jistě ocenily dětský koutek, který byl k dispozici v zámecké knihovně, stejně jako zajištění hlídání dětí po dobu přednášek.

ALENA FORNŮSKOVÁ a JOSEF BRYJA,
Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i.