official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Saying it ...on paper knižně

Oblíbené eseje charismatického lektora anglického jazyka Richarda Burtona Haase, Ph.D., vycházely v letech 2006–2008 v Akademickém bulletinu. K textům, které redakce připravila ve spolupráci s Kabinetem studia jazyků Ústavu pro jazyk český AV ČR,  přibyl poslední, v časopise nevydaný esej a také glosář obtížnějších anglických spojení. Knížka pojatá coby výukový materiál tak završuje pedagogický aspekt Richardova díla.

Richard.jpg
Foto: Dorothea Bylica, Akademický bulletin

Vášnivě rád učil, studenti ho milovali, a tak není divu, že si i jeho eseje v akademickém časopise získaly mnohé příznivce. Pečlivě je promýšlel, pohrával si se slovíčky, větami i frázemi, bedlivě hlídal redakci během korektur i grafické úpravy, aby jednotlivé kapitoly čtenářům přímo vycizeloval.
V redakci jsme se na báječnou, i když náročnou spolupráci s Richardem pokaždé těšili – korektury s ním se stávaly malou seancí. Tak to vydrželo do ledna 2008, kdy v Akademickém bulletinu vyšel v pořadí 21. esej. Nečekanou nemoc, která se do našich rituálů vplížila, jsme zpočátku nebrali nijak vážně. Jenže ona nabrala hrozivé tempo. Poslední návštěva u Richarda doma nabyla veskrze pracovního charakteru – vzešel z ní oboustranný příslib uspořádat úspěšné eseje ke knižnímu vydání. Richard se moc těšil a popoháněl nás, že nemá moc času. A skutečně neměl…
Naplnit slib a eseje v knižní i elektronické podobě vydat se redakci podařilo naplnit v souvislosti se stým výročím Kanceláře Slovníku jazyka českého, předchůdce ÚJČ AV ČR, v němž Richard Haas působil více než deset let. Zde se vedle výuky anglického jazyka věnoval jako lektor i kurzům akademického psaní či výukovým projektům pro pokročilé studenty, tak oblíbeným u představitelů vědecké obce.
Grafická úprava knížky vychází z Richardovy hravosti, s níž sázel slova na papír a kterou jsme se snažili zachytit u článků i vizuálně. Vždyť byl nejen zdatným umělcem pera, ale především mistrem hlasu, gesta a dikce! A proč čtenáře provází rybář a rybičky? Vysvětlení nemůže být půvabnější: hledání slovíček je často jako rybaření – čekáte, líčíte na ten pravý výraz, s námahou vybíráte z hejna to správné zabarvení slůvka nebo znělost… Richard vám v jednom z esejů napovídá: “That's not the word I want” might be the most common expression of speakers and writers; it is mine. I usually follow it with “it's on the tip of my tongue.” And if I can't pick it off my tongue, I go fishing in my pool of words to hook the one I want, but sometimes the words aren't biting. That's when I lay down my fishing pole and pick up my thesaurus.

MARINA HUŽVÁROVÁ