official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Koncert k výročí Akademie

Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina se 16. června 2015 konal koncert Komorního orchestru Akademie Praha (KOA). Členové orchestru, z nichž někteří jsou či byli pracovníky Akademie věd ČR, jej věnovali 125. výročí vzniku Akademie věd, na jejíž půdě se toto těleso před čtvrt stoletím zrodilo a s jejíž podporou soustavně rozvíjí zájmovou uměleckou činnost. Na programu večera byla dvě vrcholná díla světové hudební tvorby: Beethovenův Klavírní koncert č. 5, Es dur „Císařský“, op. 73, a Dvořákova Symfonie č. 8, G dur „Anglická“, op. 88, k jejichž provedení byl při této slavnostní příležitosti orchestr rozšířen do rozměrů symfonických.

07_1.jpg
Fota: Archiv KOA
Komorní orchestr Akademie při koncertu ve Dvořákově síni Rudolfina


Uvedení Dvořákovy Osmé symfonie k poctě jubilující Akademie, a to v zaplněné koncertní síni nesoucí skladatelovo jméno, mělo zvláštní symboliku ve vztahu k historické skutečnosti, že Antonín Dvořák (1841–1904), jeden z 19 prvně jmenovaných řádných členů původní České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, skladbu komponoval v období zakládání této Akademie. A právě Akademii ji též výslovně dedikoval (viz výřez partitury níže).

07_2.jpg
Výřez partitury Dvořákovy Osmé symfonie s autorovou vlastnoruční dedikací „Za přijetí do České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění“


Mimořádně náročný sólový part Beethovenova Císařského klavírního koncertu, sdružujícího brilantní smělou melodiku s velkolepou majestátností, v prvé půli koncertu přednesl David Šugárek, který s KOA soustavně a dlouhodobě externě spolupracuje. Soustředěné a při-tom spontánně zanícené orchestrální provedení obou nádherných skladeb s působivým nadhledem řídil stálý dirigent a umělecký vedoucí KOA Pavel Hryzák.
Téměř tisícovka posluchačů, z nichž asi třetinu tvořili pracovníci a přátelé AV ČR – včetně jejích vrcholných představitelů a zástupců vedení ústavů – odměnila nadšené výkony všech účinkujících srdečnými dlouhotrvajícími ovacemi. Všichni si přitom připomněli, že Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, jež při svém vzniku sdružila nejvýznamnější české představitele přírodních i společenských věd a zároveň humanitních i uměleckých oborů, byla nejen vysokou autoritou vědeckou, ale v národu od samého počátku podněcovala, spoluvytvářela a rozvíjela také významné hodnoty všeobecně kulturní.

JAN HRDLIČKA,
Komorní orchestr Akademie Praha