Radnice přitom stále tvrdí, že k žádnému pochybení nedošlo, přestože na vybagrování jámy v centru městské památkové rezervace neexistovalo v době jejího zahájení řádné povolení ani závazné stanovisko. Argumentuje údajným havarijním stavem vodovodního potrubí. „S ohledem na havarijní stav proběhlo vše v pořádku,“ sdělila ještě včera mluvčí radnice Renáta Bártová.

Problémem ovšem je, že takzvaný havarijní stav zjistila radnice už v lednu. Ani poté ale nikdo nepožádal památkáře o stanovisko a to ani ve chvíli, kdy už údajně probíhalo výběrové řízení na dodavatele stavby. „Závěr výběrového řízení byl schválen na poradě vedení dne třiadvacátého března,“ dodala Bártová.

Právě to zřejmě bude kámen úrazu. „Investor, v tomto případě město, je povinen oznámit svůj záměr už v době přípravy stavby. Kdyby to proboha bylo alespoň den či dva před zahájením bagrování, mohli jsme tam někoho poslat. Šlo by jednat v rámci nějakých pravidel. Ale takhle… Pokud o údajně havarijním stavu věděli od ledna, tak bylo času dost a mohlo být vše předjednáno. Někdo prostě zaspal,“ povzdechl si vedoucí referátu památkové péče Archeologického ústavu Akademie věd ČR Jiří Doležel.

Městu či jeho Správě nemovitostí teď hrozí správní řízení. „To by měl vyhlásit kraj. Pokud jsme v městské památkové rezervaci a těsně u národní kulturní památky, jsou tam přísnější podmínky. Pokuta až v řádu milionů záleží na rozsahu provinění,“ dodal.

Ještě konkrétnější byla Radmila Stránská z archeologického oddělení brněnského Národního památkového ústavu.

„Nešlo o havárii, která by vznikla ze dne na den a tryskala při ní voda ze silnice. To by bylo něco jiného, to se dá řešit hned. Za nesplnění oznamovací povinnosti hrozí podle zákona až čtyřmilionová pokuta,“ sdělila Stránská.

Parcela je součástí městské  památkové rezervace. „Tudíž je památkově chráněná. Navíc přímo sousedí s parcelou, na které je zapsaná národní kulturní památka rotunda.  Zákon říká, že pokud vlastník zamýšlí provést opravu či údržbu kulturní památky nebo jejího prostředí,  je povinen si vyžádat závazné stanovisko. Městský úřad ale nezahájil řízení, nevyžádal si naše stanovisko v době plánování stavby, výkop ale provedl a nás o stanovisko požádal až teď. Žádost nám poštou došla druhého dubna. Výkop byl přitom proveden osmadvacátého března,“ dodala Stránská.

Radnice už tak od Národního památkového úřadu nemůže počítat se zpětným stanoviskem. „My se teď už přece nebudeme vyjadřovat k něčemu, co je hotové a tím to legalizovat. Budeme pouze konstatovat, že nám záměr nebyl včas oznámen. Znojmo přitom moc dobře ví, co a jak oznamovat. Dělá to například u každé vrtané studny,“ dodala Stránská.
Správní řízení s městem Znojmem by měl v následujících dnech zahájit jihomoravský krajský úřad.
„Podle zákona jsme podali krajskému úřadu podnět k přezkoumání postupu města Znojma,“ potvrdila garantka památkové inspekce Ministerstva kultury České republiky pro Jihomoravský kraj Kateřina Vítová.