Nové knihy: prosinec 2020

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – prosinec

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

Výběr z novinek ve fondu za prosinec 2020

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny v knihovně v půjčovně vedle selfchecku, kde je zároveň možné si je rovnou vypůjčit domů.

string(329) "This textbook provides students with a comprehensive introduction to organic food and farming, explains organic food and organic farming principles; the history of organics; how organic food is grown, distributed, and consumed; the nutritional benefits; and the social and cultural meanings attached to the concept “organic”."

Janet Chrzan, Jacqueline A. Ricotta

Organic food, farming and culture: an introduction

This textbook provides students with a comprehensive introduction to organic food and farming, explains organic food and organic farming principles; the history of organics; how organic food is grown, distributed, and consumed; the nutritional benefits; and the social and cultural meanings attached to the concept “organic”.

Nakladatel: Bloomsbury Academic, 2019

string(549) "Autoři hledají odpovědi na otázku, jak se v době samostatné existence obou zemí měnily hodnotové orientace jejich obyvatel. Do jisté míry zpochybňují platnost modernizační teorie R. Ingleharta, že ekonomický růst povede k růstu sociálního bezpečí a odpovídajícím hodnotovým strukturám. Ukazují, že obě společnosti charakterizuje nelineární vývoj hodnot. Češi a Slováci se v části hodnotového spektra od sebe vzdalují ale v řadě hodnotových otázek mají k sobě stejně blízko jako na počátku 90. let."

Ladislav Rabušic, Zuzana Kusá

Odděleně spolu? Česko a Slovensko optikou vývoje hodnot po roce 1991

Autoři hledají odpovědi na otázku, jak se v době samostatné existence obou zemí měnily hodnotové orientace jejich obyvatel. Do jisté míry zpochybňují platnost modernizační teorie R. Ingleharta, že ekonomický růst povede k růstu sociálního bezpečí a odpovídajícím hodnotovým strukturám. Ukazují, že obě společnosti charakterizuje nelineární vývoj hodnot. Češi a Slováci se v části hodnotového spektra od sebe vzdalují ale v řadě hodnotových otázek mají k sobě stejně blízko jako na počátku 90. let.

Nakladatel: Slovart, 2019

string(550) "Všichni lidé, nejen hudebníci, jsou muzikální. Muzikalita je jedním ze základních kamenů lidské zkušenosti. Abychom lidské hudebnosti plně porozuměli, potřebujeme hudbu studovat v celé její geografické a historické rozmanitosti. Jedná se o první úvod do oboru etnomuzikologie v češtině. Kniha zde uceleným, přehledně strukturovaným a nanejvýš srozumitelným způsobem představuje, jak etnomuzikologie zkoumá fenomén hudby a lidské hudebnosti v nejrůznějších kulturních, sociálních a historických kontextech."

Timothy Rice, Vít Zdrálek

Etnomuzikologie: velmi krátký úvod

Všichni lidé, nejen hudebníci, jsou muzikální. Muzikalita je jedním ze základních kamenů lidské zkušenosti. Abychom lidské hudebnosti plně porozuměli, potřebujeme hudbu studovat v celé její geografické a historické rozmanitosti. Jedná se o první úvod do oboru etnomuzikologie v češtině. Kniha zde uceleným, přehledně strukturovaným a nanejvýš srozumitelným způsobem představuje, jak etnomuzikologie zkoumá fenomén hudby a lidské hudebnosti v nejrůznějších kulturních, sociálních a historických kontextech.

Nakladatel: Karolinum, 2020

string(287) "Kniha je studií o novém uspořádání globálního světa po rozpadu polárního světa studené války. O nových mimostátních činitelích formujících světovou politiku, o novém způsobu válčení a nové konfliktualitě, která se vyznačuje asymetrií a deteritorializací."

Bertrand Badie, Martin Hybler

Už nejsme sami na světě: nový pohled na globální uspořádání světa

Kniha je studií o novém uspořádání globálního světa po rozpadu polárního světa studené války. O nových mimostátních činitelích formujících světovou politiku, o novém způsobu válčení a nové konfliktualitě, která se vyznačuje asymetrií a deteritorializací.

Nakladatel: Dauphin, 2020

string(323) "“There was no such thing as the Scientific Revolution, and this is a book about it.” With this provocative and apparently paradoxical claim, Steven Shapin begins his bold, vibrant exploration of the origins of the modern scientific worldview, now updated with a new bibliographic essay featuring the latest scholarship."

Steven Shapin

The scientific revolution

“There was no such thing as the Scientific Revolution, and this is a book about it.” With this provocative and apparently paradoxical claim, Steven Shapin begins his bold, vibrant exploration of the origins of the modern scientific worldview, now updated with a new bibliographic essay featuring the latest scholarship.

Nakladatel: University of Chicago Press, 2018

string(334) "Kniha je věnována problematice sociálních a politických dějin českých zemí od konce 18. století do vzniku první československé republiky. Zásadní roli v procesu modernizace společnosti spatřuje v činnosti veřejných intelektuálů, kteří určovali společenský diskurz a formulovali nové ambice české society."

Jiří Štaif

Modernizace na pokračování: společnost v českých zemích (1770–1978)

Kniha je věnována problematice sociálních a politických dějin českých zemí od konce 18. století do vzniku první československé republiky. Zásadní roli v procesu modernizace společnosti spatřuje v činnosti veřejných intelektuálů, kteří určovali společenský diskurz a formulovali nové ambice české society.

Nakladatel: Argo, 2020

string(445) "This textbook presents a fully up-to-date, synoptic and critical overview of how digital devices, logics, methods, etc are transforming geography. It is divided into six inter-related sections. With illustrious instructors and researchers contributing to every chapter, Digital Geographies is the ideal textbook for courses concerning digital geographies, digital and new media and Internet communications, and the spatial knowledge of politics."

James Ash, Rob Kitchin, Agnieszka Leszczynski

Digital geographies

This textbook presents a fully up-to-date, synoptic and critical overview of how digital devices, logics, methods, etc are transforming geography. It is divided into six inter-related sections. With illustrious instructors and researchers contributing to every chapter, Digital Geographies is the ideal textbook for courses concerning digital geographies, digital and new media and Internet communications, and the spatial knowledge of politics.

Nakladatel: SAGE, 2019

string(567) "Bizarní příběh zbídačelých studentů, profesorů a šarlatánů, kteří se na počátku 20. století spojili se selhávající sovětskou vládou, aby vytvořili světovou supervelmoc. Od vědeckých oborů, sužovaných strachem z Velkého vědce Stalina, se očekávalo, že vyřeší kritickou situaci země: hlad, sucho, válku a bující alkoholismus. V roce Stalinovy smrti (1953) tak měl Sovětský svaz nejpočetnější a nejlépe financovanou vědeckou obec v historii, která byla jeho chloubou i terčem posměchu zbytku intelektuálního světa."

Simon Ings, Olga Walló

Stalin a vědci: příběh triumfu a tragédie, 1905–1953

Bizarní příběh zbídačelých studentů, profesorů a šarlatánů, kteří se na počátku 20. století spojili se selhávající sovětskou vládou, aby vytvořili světovou supervelmoc. Od vědeckých oborů, sužovaných strachem z Velkého vědce Stalina, se očekávalo, že vyřeší kritickou situaci země: hlad, sucho, válku a bující alkoholismus. V roce Stalinovy smrti (1953) tak měl Sovětský svaz nejpočetnější a nejlépe financovanou vědeckou obec v historii, která byla jeho chloubou i terčem posměchu zbytku intelektuálního světa.

Nakladatel: Vyšehrad, 2020

string(358) "Vinou války a divoké kolektivizace byl v roce 1921 Sovětský svaz ekonomicky v koncích. Přišel proto se záchrannými opatřeními: uvolnil přísně řízené hospodářství a požádal komunisty celého světa o pomoc, a to nejen finanční – každý soudruh mohl přijet budovat zemědělství, průmyslové podniky a s nimi i socialistický sen."

Jaromír Marek

Interhelpo: tragický příběh československých osadníků v Sovětském svazu

Vinou války a divoké kolektivizace byl v roce 1921 Sovětský svaz ekonomicky v koncích. Přišel proto se záchrannými opatřeními: uvolnil přísně řízené hospodářství a požádal komunisty celého světa o pomoc, a to nejen finanční – každý soudruh mohl přijet budovat zemědělství, průmyslové podniky a s nimi i socialistický sen.

Nakladatel: Host, 2020

string(476) "Kniha přináší pohled na tehdejší události očima současného britského historika. Autor čerpá z mnoha dosud nevyužitých zdrojů, včetně dobového československého tisku, vzpomínek pamětníků, soukromých deníků, vojenských plánů, vládních záznamů i reportáží médií. A dochází k možná překvapivým závěrům, například o tom, že německá vojenská síla v roce 1938 nebyla větší než síla československé a francouzské armády."

P. E. Caquet, Petr Kovařík

Zvon zrady: Mnichovská dohoda z roku 1938 v Československu

Kniha přináší pohled na tehdejší události očima současného britského historika. Autor čerpá z mnoha dosud nevyužitých zdrojů, včetně dobového československého tisku, vzpomínek pamětníků, soukromých deníků, vojenských plánů, vládních záznamů i reportáží médií. A dochází k možná překvapivým závěrům, například o tom, že německá vojenská síla v roce 1938 nebyla větší než síla československé a francouzské armády.

Nakladatel: JOTA, 2020